LAVROV: Kriza u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine
Foto: Reuters

Poređenje

LAVROV: Kriza u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine

Planeta -
Imamo razloga da verujemo da su vodeće evropske zemlje shvatile svoju odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini, kazao je šef ruske diplomatije

SOFIJA - Kriza u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji smatra da Vašington treba da se oseća odgovornim za krizu u Ukrajini.

"Trenutni događaji u Ukrajini podsećaju nas na Beograd 1999. godine", rekao je Lavrov, podsetivši na mart te godine kada je NATO otpočeo svoje 78. dnevno bombardovanje Jugoslavije bez saglasnosti Ujedinjenih nacija protiv suverene zemlje koja nije predstavljala pretnju pripadnicima tog vojnog saveza, prenela je TV stanica Raša tudej (RT) na svom sajtu. RT navodi da je u tim vazdušnim udarima 2.000 civila poginulo kao i da je najmanje 40.000 kuća uništeno, a sve pod izgovorom da se "spreči širenje nestabilnosti" u kontekstu kosovskog sukoba.

Vašington bi trebalo da oseća odgovornost za krizu u Ukrajini, nastavio je Lavrov.

"Imamo razloga da verujemo da su vodeće evropske zemlje shvatile svoju odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini. Želimo da se SAD pridruže (EU), razumevanju te odgovornosti", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim u Sofiji u ponedeljak, prenosi Fonet.

Lavrov je pozvao međunarodne partnere da ostave po strani svoje ambicije i misle na spasavanju života civila u jugo- istočnoj Ukrajini.

"Sada moramo da mislimo o spasavanju života", rekao je ruski ministar, naglašavajući da prekid vatre u jugoistočnoj Ukrajini ne sme biti odložen ni pod kojim okolnostima, jer bi to dovelo do novih žrtava.

"U našem zajedničkom interesu je da se zaustavi krvoproliće u najkraćem mogućem roku. Ne može biti nikakve rezerve ili izgovora o odlaganju neposrednog prekida vatre koji sve više i više pogađa mirne ljude i civilna lica ..."

Lavrov smatra će primirje doprineti početku mirovnih pregovora, koji bi trebalo da poštuju prava svih zemalja regiona i da uspostave buduću mapu puta za rešenje krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track