LAVROV: Nema napretka u postizanju prekida vatre i političkom rešenju krize u Ukrajini
Foto: Reuters

Samit u Berlinu

LAVROV: Nema napretka u postizanju prekida vatre i političkom rešenju krize u Ukrajini

Planeta -
Moskva predlaže bezuslovni prekid vatre, a Kijev postavlja uslove, i to prilično nejasne, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - Na sastanku šefova diplomatija Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske nikakav napredak nije postignut o prekidu vatre ili političkom rešenju krize u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ono gde nema pozitivnih rezultata, to je pitanje sporazuma o prekidu vatre, kao i pitanje političkog rešavanja ukrajinske krize", rekao je Lavrov novinarima u Berlinu. Lavrov je rekao da je Rusija ponovo iznela stav prema kojem, kako je naveo, "prekid vatre treba uvesti bez postavljanja uslova".

"Ukrajinske kolege na žalost nastavljaju da postavljaju uslove, koji su prilično nejasni, poput obezbeđivanja neprobojnosti rusko-ukrajinske granice", kazao je on.

"Nemamo ništa protiv (želje Kijeva) da kontrola režima prelazaka preko granice bude što efikasnija. Sve što zavisi od nas, mi to činimo", rekao je i dodao da bi Ukrajina mogla da doprinese rešavanju tog problema "efikasnijim" pristupom.

Rusku ministar je rekao da su četvorica šefova diplomatija razgovarala i o eventualnom odobravanju preleta bespilotnih letelica misije OEBS preko oblasti iznad ukrajinsko-ruske granice.

"Treba obezbediti misiji OEBS bespilotne letelice za kontrolu granice s ukrajinske strane, iz vazdušnog prostora Ukrajine. Mi podržavamo taj pristup. Što bude efikasniji rad misije, to će biti bolje", rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track