LAVROV: Rusija je za ravnopravan dijalog, a ne za rat sankcijama
Foto: Reuters

Diplomatija

LAVROV: Rusija je za ravnopravan dijalog, a ne za rat sankcijama

Planeta -
Šef diplomatije Rusije rekao da treba resetovati rusko-američke odnose i optužio SAD da ih kvare i da primenjuje dvostruke standarde u borbi protiv terorizma

SANKT PETERBURG - Moskva je za ravnopravan dijalog, želi da poboljša odnose sa Vašingtonom i nije zainteresovana za nastavak "rata sankcijama" sa Zapadom, a ne odbija saradnju ni sa SAD ni sa Evropom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu ruskoj televiziji Kanal 5, Lavrov je ocenio da je potrebno "po drugi put resetovati" odnose Rusije i SAD, a pri tom je mislio na raniji pokušaj Vašingtona da popravi bilateralne odnose koji su potkopani nizom sukoba, od kojih je najnoviji povodom Ukrajine, prenosi Rojters.

Rusija se ne oseća izolovanom od Zapada, napomenuo je ruski šef diplomatije, ali je optužio Vašington da narušava njihove odnose i primenjuje dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, navodi britanska agencija.

Prema njegovim rečima, Moskva ne odbija saradnju sa Evropom niti sa SAD, a ta saradnja je od obostrane koristi."Mislim da i tim zemljama... saradnja sa Rusijom donosi pozitivan učinak", rekao je Lavrov sanktpeterburškom kanalu, prenosi Itar-Tass.

"Ovo što se sada događa je privremeno. Jedan izborni ciklus će zameniti drugi", konstatovao je i podsetio da je opšta tendencija da se samo kolektivnim naporima najefikasnije mogu rešiti politički problemi u svetu ili brže razviti nacionalne ekonomije.

Mnogi eksperti navode da će zajednički napori Rusije i Evrope, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin predložio, i organizovanje jedinstvenog ekonomskog i humanitarnog prostora od Atlantika do Pacifika, znatno doprineti globalnoj konkurentnosti i Rusije i Evropske unije, zaključuje ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track