Lazanski: Litar benzina u Siriji je 50 dinara, hleb 10 dinara, kome to smeta!

Komentar

Lazanski: Litar benzina u Siriji je 50 dinara, hleb 10 dinara, kome to smeta!

Planeta -
I sada turski predsednik Redžep Taip Erdogan izjavljuje da je prioritet politike Turske prema Siriji promena sirijskog režima, piše vojno-politički komentator

Da li znate da je litar benzina u Siriji danas oko 50 dinara, kilogram hleba 10 dinara, a godišnja cena korišćenja studentskog doma (spavanje i hrana) za jednog studenta oko 200 dinara?U poslednjoj socijalističkoj zemlji Bliskog istoka, koja je već pune četiri godine u građanskom ratu u kojem opoziciju pomažu mudžahedinske terorističke bande svih mogućih provenijencija… I sada turski predsednik Redžep Taip Erdogan izjavljuje da je prioritet politike Turske prema Siriji promena sirijskog režima, piše vojno-politički komentator Miroslav Lazanski u kolumni za Politiku.

Erdogan je predao dokument turskom parlamentu kako bi njegova vlada dobila ovlašćenja za izvođenje vojnih operacija unutar Sirije, sve pod izgovorom borbe protiv terorizma i radi očuvanja nacionalne bezbednosti Turske. Ako predsednik jedne države javno kaže da je prioritet politike njegove zemlje rušenje režima u drugoj zemlji, onda je to grubo kršenje Povelje UN, krah međunarodnog prava i sumrak međunarodnih odnosa.

Turska obezbeđuje snagama opozicije, ali i terorističkim bandama u Siriji sve vidove političke, vojne i logističke pomoći, omogućava obuku i prelazak terorista, koji su poreklom iz 83 zemlje sveta, iz Turske u Siriju. Preko turske teritorije ide ukradena sirijska nafta koju teroristi IDIL-a izvoze u svet preko turske luke Džejhan. Za 25 dolara po barelu.

Kako Ankara može to da objasni? Nikako. Kako objasniti predstavu za javnost sa zarobljavanjem osoblja turskog konzulata u Mosulu, što su uradili teroristi IDIL-a, sa njihovim brzim puštanjem? Odnosi turske vlade i stranke Pravde i bande iz IDIL-a? A zavera otkrivena u gradu Ain el Arab, jasni dokazi odnosa između Turske i IDIL-a? Zašto je Ankara prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN 1373, 2170 i 2178?

Ako uzmemo da je 21. vek doneo tri različita tipa terorista, kako objasniti da danas u 21. veku mladi Skandinavci prelaze u islam i bore se kao teroristi u redovima IDIL-a? Ne mladi iz Novog Pazara, već mladi iz Stokholma i Kopenhagena.

Imamo, dakle, „univerzalnog islamskog vojnika”, iskusnog borca koji je svoja iskustva stekao u džihadu u Avganistanu, Iraku, Bosni, Čečeniji. Imamo teroriste „domaće proizvodnje” – neko ko je dete migranata, osoba druge, ili treće generacije, neupadljivo odrasla na Zapadu, kasnije se radikalizuje i vrši terorističke napade.Ipak, najmanje se zna o trećoj vrsti terorista, takozvanim mučenicima, preobraćenicima, rođenim Evropljanima, koji su prilikom sklapanja braka prešli u islam, i koji su se zbog bilo kakvih kasnijih događaja i uticaja radikalizovali. Rođeni Nemci, Holanđani, Italijani i plavokosi Skandinavci ginuli su i ginu na strani džihadističkih terorista. Srba još nema u tom društvu, ali građana Srbije izgleda da ima.

Kako se suprotstaviti takvim džihadistima? IDIL zagovara islamsku državu u kojoj nema razlike između države i religije, u kojoj je islamsko pravo jedino važeće pravo. Protiv te ideje Zapad se može boriti samo idejama koje su joj dorasle. No, Zapad još nije razvio „zapaljivu ideju” koja bi islamsku zajednicu u svetu ubedila da postoji neka alternativa, a možda čak i nešto bolje od ideje uspostavljanja islamske božje države. Političari i intelektualci Zapada tu „kontraideju” još nisu razvili, umesto toga predsednik Turske javno poziva na rušenje predsednika Sirije. Na početku 21. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track