LEVI: Hamas svakodnevno napade izraelske civile, a svoje koristi kao ljudski štit
Foto: Reuters

Koreni sukoba

LEVI: Hamas svakodnevno napade izraelske civile, a svoje koristi kao ljudski štit

Planeta -
Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala situaciju u kojoj milioni ljudi, žena i dece dane i noći provode u skloništima i sigurnim prostorijama u strahu od raketnih napada, navodi se u pismu ambasade Izraela u Beogradu

BEOGRAD - Izraelski građani postali su mete stotine raketnih napada iz Gaze, a tokom poslednja dva dana, više od 300 raketa ispaljeno je na gradove i sela širom Izraela, uključujući i Jerusalim, Tel Aviv, Berševu i druge gradove, saopštila je danas izraelska amabasada u Beogradu, ističući da za ove napade smatra odgovornom terorističku ortganizaciju Hamas.

"Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala situaciju u kojoj milioni ljudi, žena i dece dane i noći provode u skloništima i sigurnim prostorijama u strahu od raketnih napada. Izrael ima puno pravo na samoodbranu i dužnost da zaštiti svoje građane i suverenitet zemlje", navodi se u saopštenju koje je potpisao ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi, koji poziva palestinsku vladu da prekine partnerstvo sa Hamasom.

Josef Levi: Hamas je samo 7. jula na izraelske civile ispalio više od 80 raketa, Foto Marina Lopičić
Josef Levi: Hamas je samo 7. jula na izraelske civile ispalio više od 80 raketa, Foto Marina Lopičić

Napominjući da Hamas odgovoran za napade na civile, Ambasada Izraela u Beogradu podseća da je u samo u toku jednog dana, 7.jula, na civile ispaljeno više od 80 raketa.

"Teroristička organizacija Hamas je ekstremistička, antisemitska teroristička grupa, veoma slična Al Kaidi, ISIS-u, Boko haramu i drugim radikalnim islamističkim terorističkim grupama koje veruju da se islamska država uspostavlja kršenjem ljudskih prava i brutalnim ugnjetavanjem manjina, žena i pripadnika drugih veroispovesti", piše u saopštenju.

Ambasada smatra da Hamas namerno koristi civile u Gazi kao ljudski štit i rakete ispaljuje iz rezidencijalnih područja civilnog palestinskog stanovništva.U saopštenju se navodi da "Hamas ne veruje u koegzistenciju sa Izraelom već smatra da Izrael treba uništiti a na njegovim ostacima podići islamsku državu".

Zato Izrael poziva palestinsku vladu i njenog predsednika Mahmuda Abasa da odmah prekine partnerstvo sa terorističkom organizacijom Hamas kako bi saradnja otpočela putem mira a ne putem rata.

"Podsećamo, Izrael je u potpunosti napustio pojaz Gaze pre devet godina, u leto 2005. Od tada do danas, nema izraelske okupacije Gaze, nema teritorijalnih zahteva Izraela niti izraelskog vojnog ni civilnog prisustva u Gazi. Uprkos tome, Hamas nastavlja terorističke operacije iz Gaze uperene protiv izraelskog stanovništva", napisao je ambasador Levi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja