LITVANIJA: 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu s Ukrajinom
Foto: AP

EU zabrinuta

LITVANIJA: 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu s Ukrajinom

Planeta -
Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne, prokomentarisao šef britanske diplomatije

BRISEL - Ministar spoljnjih poslova Litvanije Linas Linkevicijus izjavio je danas u Briselu, gde se održava sastanak šefova diplomatije o Iraku, da ima izveštaje da je 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu sa Ukrajinom tokom noći.

"Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom tzv. humanitarnom konvoju, ali, istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo 70 komada vojne opreme", rekao je Linkevicijus novinarima po dolasku na hitan sastanak šefova diplomatije Evropske unije, navodi Rojters. On nije pokazao te izveštaje.

Britanski šef diplomatije Filip Hamond izjavio je tim povodom da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, da bi to moglo imati "veoma ozbiljne" posledice.

Filip Hamond, Foto Reuters
Filip Hamond, Foto Reuters

"Veoma sam uznemiren zbog izveštaja da su ruska vojna vozila možda prešla granicu jutros... Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne", kazao je on novinarima.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt priznao je da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini katastrofalna, ali je rekao da su za to odgovorne proruske snage i Rusija. On je istakao da ljudi prolaze kroz velike patnje.

"Najbolja pomoć Rusije bi bila da preduzme mere za okončanje rata", dodao je Bilt, ponovo optužujući Rusiju da snabdeva istočnu Ukrajinu vojnom opremom, preneo je Itar-Tass.

Ministri spoljnih poslova EU sastali su se danas u Briselu na vanrednom sastanku radi postizanja jednoglasnog dogovora o isporuci oružja iračkim Kurdima koji se bore sa džihadistima Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja