London: Sukob demonstranata i policije na protestu Milion maski
Foto: Reuters

Okršaj u prestonici Velike Britanije

London: Sukob demonstranata i policije na protestu Milion maski

Planeta -
Demonstrantu su policajce gađali flašama i saobraćajnim znacima, a zatim polomili metalne barikade koje je postavila policija

LONDON - Učesnici protesta "Milion maski", u organizaciji aktivističkog pokreta "Anonimusi", održanog u više svetskih gradova, sukobili su se s policijom u centru Londona i ispred Bakingemske palate.

Demonstrantu su policajce gađali flašama i saobraćajnim znacima, a zatim polomili metalne barikade koje je postavila policija.

Uzvikujući "Jedino rešenje je revolucija!", učesnici protesta pokušali su da upadnu u zgradu medijske kuće BiBiSi, ali ih je policija u tome sprečila, preneo je AFP.

Policija je privela petoro demonstranata zbog korišćenja pirotehničnih sredstava i napada na policajce.

Vaćina demonstranata nosila je maske s likom Gaja Foksa, poznatog i kao Gvido Foks, britanskog zaverenika koji je 5. novembra 1605. godine pokušao da digne u vazduh britanski parlament.

Maska s Foksovim likom postala je amblem "Anonimusa" i simbol nezadovoljnih ljudi, koji se bore protiv pohlepe i ekonomske nejednakosti.

Onlajn poklret "Anonimusi", koji postoji od 2003. godine, poznat je po hakovanju sajtova, borbi za slobodan internet i za ukidanje cenzure.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track