LORAN FABIJUS:  Francuska spremna da primi iračke izbeglice
Foto: Reuters

Ponuda

LORAN FABIJUS: Francuska spremna da primi iračke izbeglice

Planeta -
Možemo da primimo nekoliko stotina ili nekoliko hiljada izbeglica, a prednost će imati oni koji imaju direktne veze s Francuskom, kaže šef francuske diplomatije

PARIZ - Francuska bi mogla da primi nekoliko stotina i čak nekoliko hiljada izbeglica iz Iraka koje beže od ekstremista iz takozvane Islamske države, izjavio je danas u Parizu šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"Prvo moramo da se borimo, odupremo i prevaziđemo protivnike ali postoje ekstremni slučajevi kao što su izbeglice koje mogu da dođu u Francusku" i u druge zemlje, rekao je Fabijus u izjavi francuskim radio stanicama. Prema njegovim rečima, Francuska može da primi nekoliko stotina ili nekoliko hiljada izbeglica.

"Daćemo prednost onima koji imaju direktne veze s Francuskom", rekao je francuski ministar, koji je sinoć na pariskom aerdromu dočekao prvu grupu od 40 izbeglica iz Iraka. Prema podacima UN, od juna je zbog nasilja u Iraku raseljeno više od 500.000 ljudi, čime je ukupan broj raseljenih ove godine premašio milion ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track