LOŠE MU SE PIŠE: Bandiću preti godinu dana pritvora zbog ogromnog broja svedoka
Foto: FoNet AP

Afera Agram

LOŠE MU SE PIŠE: Bandiću preti godinu dana pritvora zbog ogromnog broja svedoka

Planeta -
Istražiteljima je trebalo pet meseci da ispitaju 110 svedoka u slučaju protiv županice Marine Lovrić Merzel, a u slučaju gradonačelnika Zagreba do sada je predloženo čak 270 svedoka

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uhapšen u nedelju pod sumnjom da je počinio više koruptivnih krivičnih dela, u pritvoru bi mogao ostati i do godinu dana zbog velikog broja svedoka u slučajevima koje treba rasvetliti, navodi portal Index.hr.

Portparol Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Vuk Đuričić potvrdio je da imaju predloženih 270 svedoka i dodao da iskustvo iz istraga koje su se vodile protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel ukazuju da taj broj može biti i veći. USKOK-u je trebalo pet meseci da ispita oko 110 svedoka u slučaju Lovrić Merzel. Tek pošto su ispitani svi svedoci i pošto je podnela ostavku na dužnost županice, mogla je da izađe iz pritvora.

110 svedoka u slučaju Marine Lovrić Merzel saslušavano je pet meseci (Foto: Beta)
110 svedoka u slučaju Marine Lovrić Merzel saslušavano je pet meseci (Foto: Beta)

S druge strane, Bandić je već izjavio da ne planira ni pod kakvim okolnostima da podnese ostavku, a dok ne bude ispitano trenutnih 270 svedoka trebaće najmanje deset meseci. Ukoliko se tokom istrage bude proširila lista svedoka, zagrebački bi se gradonačelnik mogo još duže zadržati "iza rešetaka" On se nalazi u istražnom zatvoru Remetincu, gde se nalazi posle odluke istražniog sudije zagrebačkog Županijskog suda da mu odredi pritvor u trajanju od 30 dana, zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja dela.

Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet. Takođe, terete ga i da je u pet navrata trgovao uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio službeni i društveni položaj u vezi sa korišćenjem službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz Kancelarije za imovinsko-pravne poslove.

Među osumnjičenima su i direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, gradonačelnikovi saradnici Vidoje Bulum, Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

USKOK sumnja i da su dve pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično delo zlouporabe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je reč o Pripuzovoj firmi "CE-ZA-R" i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track