LUDNICA NA AERODROMU: Štrajkuju nemački piloti
Foto: AP Photo

Spor sa Lufthanzom zbog penzija

LUDNICA NA AERODROMU: Štrajkuju nemački piloti

Planeta -
Loukost avioprevoznik i ćerka kompanije Lufthanza, Džermanvings, otkazao je 116 letova, čime je pogođeno 15.000 putnika

BERLN - Piloti nemačke avio-kompanije "Lufthanza" započeli su jutros šestočasovni štrajk, zbog čega je na hiljade ljudi koji se vraćaju sa letnjeg odmora pogođeno.

Piloti štrajkuju zbog spora sa upravom "Lufthanze" u vezi penzionog programa, prenela je agencija Rojters.Sindikat pilota "Kokpit" traži da "Lufthanza" ostavi na snazi pravo na prevremeno penzionisanje prema kojem se piloti mogu penzionisati sa 55 godina kao i da primaju 60 odsto od plate u tom prelaznom periodu dok država ne započne sa isplatom penzija.

Međutim, nemački avio-prevoznik se zalaže da starosnu granicu za odlazak u penziju treba pomeriti na 65 godina.Nemački loukost avio prevoznik i "ćerka" kompanije "Lufthanza", "Džermanvings", otkazao je 116 letova, čime je pogođeno 15.000 putnika.

"Džermanvings" uglavnom obavlja kraće letove sa aerodroma izvan glavnih "Lufthanzinih" centara Frankfurta i Minhena. Portparol "Džermanvingsa" rekao je da je situacija na aerodromima Keln i Bon jutros mirna i da su mnogi putnici zamenili ili otkazali letove.

Piloti "Lufthanze" štrajkovali su tri dana u aprilu zbog istih zahteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track