MERE PREDOSTROŽNOSTI: Pojačano obezbeđenje institucija EU u Briselu
Foto: Reuters

Za svaki slučaj

MERE PREDOSTROŽNOSTI: Pojačano obezbeđenje institucija EU u Briselu

Planeta -
U Evropskoj komisiji kažu da nema konkretne opasnosti od džihadista, ali da su svesni da nisu imuni na rizike

BRISEL – U Briselu je od jutros pojačano obezbeđenje evropskih institucija, ali u Evropskoj komisiji tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.

“Tražili smo od belgijskih vlasti informacije o eventualnoj bezbednosnoj pretnji, ali nam je rečeno da nema konkretne opasnosti”, rekao je novinarima potparol EK Džonatan Tod.

Belgiski i holandski mediji objavili su proteklog vikenda, pozivajući se na policijske izvore, da je uhapšeno nekoliko džihadista koji su planirali terorističke napade u Briselu, između ostalog i na evropske institucije. Niko iz nadležnih, međutim, nije zvanično potvrdio ove navode, a portparol EK je odbio da komentariše okolnost da je obezbeđenje ispred i untar zgrada u kojima se nalaze evropske institucije je od jutros uočljivo pojačano, kao i kontrola na ulazu.

“Svesni smo da nismo imuni na rizike i stalno pratimo situaciju, a unutrašnje mere obezbeđenja ne komentarišemo iz očiglednih razloga”, rekao je Tod.

Flamanski list Latste njuz je jutros objavio da se među uhapšenima nalazi par Belgijanaca turskog porekla u čijem je stanu nađen arsenal oružja i da su prethodno viđeni kako osmatraju zgrade u briselskom Evropskom kvartu. Prema navodima lista, ovaj par je donedavno boravio u Siriji i Iraku, a sumnja se da se tamo pridružio ekstremnim islamističkim grupama.

Belgijske vlasti procenjuju da se od oko 400 Belgijanaca koji su se borili na strani džihadista oko 100 vratilo u Belgiju i da neki od njih planiraju terorističke akcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track