(VIDEO) MISURI U PLAMENU: Žestoki neredi eksalirali zbog ubistva nenaoružanog tinejdžera!
Foto: Kurir Štampano

Incident

(VIDEO) MISURI U PLAMENU: Žestoki neredi eksalirali zbog ubistva nenaoružanog tinejdžera!

Planeta -
Veliki neredi izbili su američkoj saveznoj državi Misuri zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera, koga je ubio policajac. Policija nije objavila koje je rase osumnjičeni policajac. Saopšteno je samo da je reč o ratnom veteranu i da je trenutno udaljen s posla

SENT LUSI - Uznemireni i besni zbog ubistva osamnaestogodišnjaka, ljudi su pljačkali prodavnice, demolirali automobile i radnje, i palili zgrade kada je policija pokušala da reaguje blokirajući nekoliko ulica u oblasti Sent Luis, javlja Bi-Bi-Si.

Nemiri su izbili u nedelju uveče, kada je hiljade građana izašlo na ulicu da na mestu gde je Braun ubijen upale sveću - oštećeno je više od 20 radnji, dva policajca su povređena, a 32 demonstranata uhapšena.

Gradonačelnik Džejms Nouls pozvao je na smirivanje situacije.

Policijski zvaničnici kažu da je osamnaestogodišnji Majkl Braun ubijen iz vatrenog oružja u subotu po podne u crnačkom predgrađu Ferguson.

Braun je pogođen nekoliko puta posle borbe u policijskom automobilu, potvrdili su policajci.

Policijski inspektor Džon Belmar rekao je da se pucnjava dogodila nakon što je policajac naišao na dva mladića na ulici, od kojih je jedan bio Majkl Barun.

Belmar je naveo da je borba započela kada je jedan od muškaraca gurnuo policajca u policijski auto. Dodaje kako je najmanje jedan hitac ispaljen iz pištolja policajca unutar policijskog automobila.

Ovaj slučaj je izazvao kritiku nekih boraca za ljudska prava, koji su skrenuli pažnju na sličnost između ovog i ubistva 17-godišnjeg nenaoružanog Crnca Trajvona Martina 2012. godine na Floridi. Martina je ubio pripadnik lokalne civilne zaštite, koji je potom oslobođen optužbe za ubistvo.

Policija nije objavila koje je rase osumnjičeni policajac. Saopšteno je samo da je reč o ratnom veteranu i da je trenutno udaljen s posla.

Nadležni kažu da još uvek pokušavaju da razjasne šta se tačno dogodilo u vozilu.

Stotine demonstranata okupilo se danas ispred policijske stanice u predgrađu američkog grada Sent Luisa, zahtevajući da bude podignuta optužnica za ubistvo protiv policajca, koji je ubio Majkla Brauna.

Demonstranti su uzvikivali "zaustavite policajce ubice" i "ako nema pravde, nema mira". Četvorica učesnika protesta su uhapšena.

FBI je saopštio kako je otvorena istraga o mogućem kršenju ljudskih prava u slučaju ovog ubistva.

http://www.youtube.com/watch?v=Yo662ACauag
http://www.youtube.com/watch?v=KFmiuwHCSfY
http://www.youtube.com/watch?v=sbv6QGhXj7g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track