MOGERINI: Rusija Evropskoj uniji više nije strateški partner!
Foto: Rojters

Nova šefica evropske diplomatije

MOGERINI: Rusija Evropskoj uniji više nije strateški partner!

Planeta -
Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu”,izjavilaje ona

BRISEL - Novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Evropskom parlamentu da EU više ne vidi Rusiju kao strateškog partnera i da Evropa mora da nađe zajednički odgovor na ukrajinsku krizu.

Rusija je i dalje strateški igrač, ali više nije naš strateški partner”, rekla je Mogerini obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EU i dodala da krivicu za to snosi Moskva. Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

“Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu” izjavilaje ona. Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, je ukazala da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.

“Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerini i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.

“U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta” kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track