MOSKVA: Izbor Federike Mogerini i Donalda Tusk izraz balansa i prema Rusiji
Foto: Reuters

Stav

MOSKVA: Izbor Federike Mogerini i Donalda Tusk izraz balansa i prema Rusiji

Planeta -
Ne treba biti ekspert da bi se videlo da je i u odnosu prema Rusiji izabran balans, verovatno ne slučajno, kaže Vladimir Čižov

BRISEL/MOSKVA - Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov ocenio je danas da su lideri Unije pri izboru Donalda Tuska na funkciju predsednika Evropskog saveta i Federike Mogerini za šeficu diplomatije glasali i za balansiranost u odnosima prema Rusiji.

"To što su i takvu ravnotežu napravili - ne treba biti eskpert da bi se videlo da su i u odnosu prema Rusiji takođe izabrali balans, verovatno nije slučajno", rekao je Čižov, dodajući da u tom izboru "nema naročitih iznenađenja".

"Iz drugog pokušaja je kao na apotekarskoj vagi pronađen balans svih faktora uzetih u obzir. To je balans između starih i novih članica, između velikih i malih zemalja, levih i desnih, severa i juga, zapada i istoka i, na kraju, što u poslednje vreme nije nevažno, u polovima", rekao je ruski diplomata.

Podsećajući da je Moskva sarađivala sa Tuskom kao sa premijerom Poljske, a sa Mogerinijevom kao ministarkom spoljnih poslova Italije, Čižov je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa njima i na novim funkcijama, očekujući da će "iako svako od njih ima nijanse u političkim pristupima", oni "ispoljavati kolektivnu poziciju EU", prenela je agencija RIA Novosti.

Izbor Federike Mogerini je pozitivan za Rusiju, kažu eksperti, Foto Reuters
Izbor Federike Mogerini je pozitivan za Rusiju, kažu eksperti, Foto Reuters

U izjavama toj ruskoj agenciji eksperti su ocenili da je izbor Mogerinijeve sasvim pozitivan za Rusiju.

Profesorka na katedri za diplomatiju Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose (MGIMO) i članica Ruskog saveta za spoljnopolitička pitanja (RSMD) Tatjana Zonova ocenila je da je izbor Mogerinijeve "veoma dobar za Rusiju", a Tuska "takođe ne najgora varijanta". Prema njenim rečima, šefica italijanske diplomatije je dobro pripremljen profesionalac u oblasti međunarodnih odnosa, a iz njenih izjava o događajima u Ukrajini vidi se da je njena pozicija prilično umerena.

"Naravno, ona će sprovoditi neku zajedničku evropsku politiku, ali konstantno ponavlja da pitanje ne može da se rešava sankcijama, već pregovorima, tako da mislim da je na tom planu ona za Rusiju sasvim prihvatljiva ličnost", rekla je Zonova, dodajući da "nisu slučajno protiv njenog imenovanja bile Poljska, Letonija, Estonija i Litvanija, optužujući je za proruske pozicije".

Slično ocenjuje i direktorka Centra za političke integracije EU Instituta Evrope Ruske akademije nauka i ekspert RSMD, Ljudmila Babinjina, smatrajući da je Mogerinijeva prilično neutralno-dobronamerna prema Rusiji.

Donald Tusk je davao oštre izjave, ali odluke u EU donose se zajednički, kažu stručnjaci, Foto Reuters
Donald Tusk je davao oštre izjave, ali odluke u EU donose se zajednički, kažu stručnjaci, Foto Reuters

Ističući da je u diplomatiji važno "ne samo šta, već i kako govorite", Babinjina je, pritom, ukazala da u celini gledano lična pozicija političara ne igra odlučujuću ulogu u spoljnoj politici EU.

Ona je podsetila da su pojedine oštre izjave Tuska na račun Rusije bile date dok je bio poljski premijer.

"Čovek koji zauzima neku funkciju, naravno, unosi ličnu poziciju u politiku (...) Međutim, ipak se odluke u EU donose zajednički. I zato se ne može reći - evo došao je političar neutralno dobronameran prema Rusiji, znači biće dobri odnosi, ili došao je političar koji nije lojalan Rusiji, pa će biti loši odnosi. U stvarnosti je proces izrade zajedničke pozicije (...) mnogo složeniji", rekla je Babinjina, a prenosi RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track