Na aerodromu u Parizu uhapšen islamski militant

Proverava se da li je učestvovao u zaveri za izvršenje napada na području Francuske

Na aerodromu u Parizu uhapšen islamski militant

Planeta -
Uhapšeni, čije ime ni starost nisu objavljeni, u Pariz je stigao avionom iz Istanbula, odakle su ga proterale turske vlasti

PARIZ - Francuska policija je u subotu na aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu uhapsila jednog Francuza marokanskog porekla, za kojeg navodi da je islamski militant, pod sumnjom da je učestvovao u planiranju napada u Francuskoj.

Uhapšeni, čije ime ni starost nisu objavljeni, u Pariz je stigao avionom iz Istanbula, odakle su ga proterale turske vlasti, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a preneo je Rojters.

Muškarac se nalazi u pritvoru do podizanja optužnice, pošto je sudija prethodno pokrenuo preliminarnu istragu kako bi se utvrdilo da li je uhapšeni učestvovao u zaveri za izvršenje napada na području Francuske, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se ne navodi gde je uhapšeni boravio pre nego što je stigao u Tursku, čestu usputnu stanicu za islamske militante iz Evrope na njihovom putu do Sirije.

Podaci američkih i evropskih obaveštajnih službi pokazuju da se dosad na hiljade stranih boraca, mnogi od njih iz zapadne Evrope, pridružilo ekstremnim islamističkim pobunjeničkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Strepnje da bi militanti koji se vraćaju iz ratovanja u Siriji mogli da izvrše napade na Zapadu su intenzivirane nakon što je u junu muškarac koji se prethodno borio u Siriji uhapšen pod sumnjom da je u pucnjavi u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio četvoro ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track