NA VEZI: Putin i Obama razgovarali telefonom
Foto: Beta Ap

Ruski i američki predsednik o krizi

NA VEZI: Putin i Obama razgovarali telefonom

Planeta -
Kremlj je naveo da su se dvojica zvaničnika složili da sadašnja situacija oko Ukrajine ne odgovara interesima ni Rusije, ni SAD

VAŠINGTON/MOSKVA - Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom, i tom prilikom je, prema navodima Bele kuće, Obama ponovio zabrinutost zbog ruske podrške separatistima u Ukrajini, dok je Putin, po saopštenju Kremlja, rekao da su nove sankcije Rusiji kontraproduktivne.

"Dvojica zvaničnika složili su se o potrebi da ostanu u kontaktu", navela je Bela kuća u saopštenju. Bela kuća je dodala da je Obama "ponovio zabrinutost" oko ruskog poštovanja sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja iz 1987. koji je, po uverenju SAD, prekršila testiranjem jedne krstareće rakete.

Kremlj je naveo da su se dvojica zvaničnika složili da sadašnja situacija oko Ukrajine "ne odgovara interesima" ni Rusije, ni SAD.

Putin je rekao svom američkom kolegi da su nove zapadne sankcije protiv njegove zemlje "kontraproduktivne" i da će "naškoditi rusko-američkoj saradnji i međunarodnoj stabilnosti uopšte", navodi se u saopštenju Kremlja.

Kremlj dodaje da su se dva lidera složila o potrebi "trajnog prekida vojnih akcija na jugoistoku Ukrajine i početka političkog procesa" između ukrajinskih vlasti i separatista. Telefonski poziv je obavljen danas, krajem nedelje u kojoj su SAD i EU proširile sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track