PUTINOVE PATROLE: Ruski ratni avioni u vazdušnom prostoru Škotske i Švedske
Foto: Youtube

Vazdušna uzbuna

PUTINOVE PATROLE: Ruski ratni avioni u vazdušnom prostoru Škotske i Švedske

Planeta -
Ruski predsednik naredio je česte patrole bombardera nad Baltikom severnim Atlantikom i Arktikom. Sukobi i presretanja od strane snaga NATO saveza relativno su česti

STOKHOLM - Presretači britanskog ratnog vazduhoplovstva danas su poleteli s vojnog aerodroma u Škotskoj kako bi presreli pretnju britanskom vazdušnom prostoru - dva ruska bombardera Tupoljev Tu-95, poznat po NATO kodnom imenu ‘Bear’ (medved), dok je Švedska danas saopštila da su dva ruska ratna aviona ušla ove nedelje u njihov vazdušni prostor zbog čega je upućen protest ruskom ambasadoru u toj nordijskoj zemlji.

Ovo je prvi zabeleženi slučaj da je aktivirana vazdušna uzbuna za moguću pretnju nad severnim nebom britanskog ostrva.Dva Eurofajtera Tajfun presretača smesta su uzletela i odradila, prema rečima pilota, ‘besprekorno presretanje.’Strateški bombarderi Tupoljev Tu-95 razvijeni su na vrhuncu Hladnog rata, a njihova primarna namena je bila strateško bombardirdovanje nuklearnim naoružanjem. S godinama je vazduhoplov prilagođen i za brojne druge zadatke, a zbog svoje robusnosti i efikasnosti još uvek je u upotrebi.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je česte patrole ovih bombardera nad severnim Atlantikom i Arktikom. Sukobi i presretanja od strane snaga NATO saveza relativno su česti.

Švedsko ministarstvo inostranih poslova je taj upad nazvalo "ozbiljnim narušavanjem", precizirajući da se sve odigralo u sredu južno od ostrva Oland u Baltiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track