NADA: Kinezi našli lek za ebolu i spasavaju Afrikance?!
Foto: Rojters

Azijski stručnjaci staju na put pošasti

NADA: Kinezi našli lek za ebolu i spasavaju Afrikance?!

Planeta -
Farmaceutska kompanija „Sihuan“ napravila medikament JK-05, a određena količina, koja će biti testirana na humanitarcima, već poslata u Afriku

PEKING - Kineska farmaceutska kompanija „Sihuan“, koja sarađuje s Vojnom akademijom medicinskih nauka (AMMS) u toj zemlji, tvrdi da je pronašla eksperimentalni lek za smrtonosnu ebolu i planira da njime spase hiljade ljudi u Africi.Zbog toga je prva količina medikamenta poznatog samo pod šifrom JK-05 već poslata kineskim humanitarnim radnicima koji se nalaze u četiri najugroženije zemlje - Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu - a zasad je odobreno da bude korišćen samo za hitnu vojnu upotrebu.Petogodišnje ispitivanjePrema rečima zaposlenih u kompaniji „Sihuan“, na leku je rađeno pet godina i zasad se pokazao efikasnim u suzbijanju oboljenja na miševima. Biće testiran i na ljudima, ali isključivo na kineskim državljanima koji su u Africi došli u kontakt sa ebolom, a da bi bio primenjen na afričkom stanovništvu, neophodna je dozvola međunarodne zajednice.

Pronalazak leka predstavljao bi ogroman korak u borbi protiv oboljenja koje preti čitavom svetu, a koje je prethodnih dana izazvalo pravu paniku u Americi. S obzirom na to da je jedan Liberijac doneo virus na tlo te države, a da su njime već zaražene dve medicinske sestre iz SAD, strahuje se da će se bolest brzo proširiti. Zbog te činjenice američki predsednik Barak Obama čak je otkazao nekoliko zakazanih putovanja, a odobrio je Pentagonu da angažuje rezerviste i Nacionalnu gardu ukoliko bude potrebno da se oni logistički uključe u borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi. I pored toga, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, prekorio je bogate zemlje da nisu dovoljno uradile da zaustave stravično oboljenje samo zato što je ono izbilo u Africi.Dvostruki standardi- Da je kriza izbila u nekom drugom regionu sveta, verovatno bi se na nju reagovalo drugačije. Međunarodna zajednica se probudila tek kad se bolest pojavila u Americi i Evropi - istakao je on.Inače, ranije je jedna privatna laboratorija u SAD proizvela eksperimentalni lek ZMapp, koji je izlečio američkog lekara i humanitarnu radnicu iz SAD, ali njega nema u dovoljnoj količini za lečenje većeg broja pacijenata.

Kofi Anan: Bogate zemlje nisu dobro reagovale jer je epidemija izbila u Africi
Kofi Anan: Bogate zemlje nisu dobro reagovale jer je epidemija izbila u Africi

Lažna uzbunaNEMA EBOLE U PRIŠTINI I BEOGRADUŽena sa simptomima sličnim onima koje imaju zaraženi ebolom primljena je preksinoć u zdravstveni centar prištinskog naselja Dardanija. Međutim, direktor kosovskog Instituta za javno zdravlje Naser Ramadani rekao je da ona ipak nema zarazno oboljenje. Juče je i u Beogradu nastala kratkotrajna panika zbog sumnje da je jedna putnica u avionu na liniji Priština - Diseldorf inficirana opakim virusom, zbog čega je letelica prizemljena na aerodrom „Nikola Tesla“. Ipak, pokazalo se da joj je samo pozlilo jer je bila pod uticajem sedativa zbog smrtnog slučaja u porodici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track