(VIDEO) NADA ZA SVE NEROTKINJE: Žena (36) sa presađenom matericom rodila zdravog dečaka!
Foto: Jelena Obradovic

Prvi put u istoriji

(VIDEO) NADA ZA SVE NEROTKINJE: Žena (36) sa presađenom matericom rodila zdravog dečaka!

Planeta -
Srećnoj majci prošle godine je presađen organ bliske 60-godišnje porodične prijateljice
1 / 2 Foto: Printscreen Youtube

LONDON - Žena u Švedskoj rodila je bebu pošto joj je presađena materica, što je prvi takav slučaj u istoriji, saopštili su lekari.

Ženi, koja ima 36 godina, presađena je materica bliske 60-godišnje porodične prijateljice prošle godine.Majka, čiji identitet nije otkriven, rodila je u septembru pre vremena zdravog dečaka, prenela je agencija AP.Majka i dete su dobro i kod kuće su, a presrećni otac je u telefonskom razgovoru rekao da je beba "neverovatna" i da uopšte ne plače.

Tim dr Matsa Branstroma
Tim dr Matsa Branstroma

Dečačić je rođen pre vremena, u septembru, u 32. nedelji trudnoće i na rođenju je težio 1,8 kilograma, ali je potpuno zdrav. Napredovao je sjajno i sada je već kod kuće.

Identitet majke nije objavljen, ali se zna da ima zdrave jajnike koji proizvode jajne ćelije. Ona je godinu dana posle transplantacije pila imunosupresante, lekove koji su njenom organizmu pomagali da ne odbaci presađeni organ.

Posle godinu dana, lekari su dali dozvolu za vantelesnu oplodnju i usađivanje zamrznutog embriona začetog od njenog i "materijala" njenog muža.

Ovaj neverovatan zahvat izveo je dr Mats Branstrom u Geteborgu koji je izjavio da je njegova i sreća njegovog tima posle 10 godina istraživanja sada neopisiva.

(EPK/Tanjug/BBC)

http://www.youtube.com/watch?v=FoPvg7SpNbI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track