NADRLJAO: Nemački poslanik gledao gole zečice dok je Bundestag raspravljao o sirijskim izbeglicama
Foto: Printscreen Yt

Uhvaćen

NADRLJAO: Nemački poslanik gledao gole zečice dok je Bundestag raspravljao o sirijskim izbeglicama

Planeta -
Kristof Bergner, doktor nauka i otac troje dece, pravdao se da nije on, da ima stari model telefona, da se ne seća, ali morao je da prizna pred neoborivim dokazom - fotografijom

BERLIN - Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova konzervativnih demohrišćana Kristof Bergner (66), koji je nekada bio šef vlade pokrajine Saksonija-Anhalt, našao se iznenada u neobranom grožđu jer ga je kamera moćnog tabloida Bilda uhvatila kako na mobilnom telefonu gleda plejboj zečice dok Bundestag diskutuje o mukama i sirijskih izbeglica i onih koji bi trebalo da ih prime.

"Ja uopšte nisam tako dobro (tehnički) opremljen. Mogu samo da čitam te stare SMS. Nemam ajped ili tako nešto slično...", pokušao je da se opravda Bergner, doktor nauka i otac troje dece, koga je kamera tablioda Bild uhvatila na (ne)delu.

Kristof Bergner je pokušao da se izvuče, ali konačno je morao da prizna (Foto: Printscreen YouTube)
Kristof Bergner je pokušao da se izvuče, ali konačno je morao da prizna (Foto: Printscreen YouTube)

Kad su mu pokazali fotografiju, koja je čist dokaz, uvaženi poslanik je prvo rekao da se ne seća, a onda je išao dalje i objasnio da je, čak i ako se desilo da ne prati pažljivo diskusiju, možda samo "kliknuo" na neko dugme na telefonu, da bi na kraju priznao da je to bila "glupa slučajnost".

Partijski drugari su ga razumeli i požurili da istaknu da su "u Bundestagu takođe ljudi" ili "da su muški poslanici Bundestaga samo muškarci", ali zeleni su ga razapeli.

Na meti Bilda nije bio samo Bergner. Kamera moćnog tabloida uhvatila je i ministra finansija i najstarijeg člana vlade Volfganga Šojblea kako u Bundestagu na svom ajpedu igra sudoku za vreme debate o drugom paketu pomoći Grčkoj, i to baš u trenutku kad za govornicom njegov tadašnji koalicioni partner Rajner Birderle hvali ministrov kurs u evrokrizi, zahtevajući od Bundestaga saglasnost za paket mera pomoći Atini.

Iz Šojbleovog ministarstva Bildu je tada rečeno da i "ministar, kao i ostali zaposleni zaslužuje pauzu za vreme rada", a ni predsednik Bundestaga Norbert Lamert nije želeo da komentariše ministrovovo igranje.

Šef poslaničkog kluba opozicione Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke Gregor Gizi je, međutim, ironično prokomentarisao.

"Mislim da jedan ministar finansija mora da vežba da računa i nadam se rezultatima", rekao je Gizi.

U Bundestagu postoje pravila po kojima je, kako mediji navode, zabranjeno jesti, piti, (osim čaše vode za pultom), pušiti, glasno pričati, telefonirati i, samo šefovi poslaničkih glubova imaju telefone za svojim stolovima, dok se mobilni ne smeju da koriiste za telefoniranje. Nemački poslanici ne smeju da dovode svoje kućne ljubimce u Bundestag, osim pasa pratioca slepih osoba, ne smeju da dođu neprikladno odeveni, na primer u šortsu, ne smeju da dele letke i plakate.

Oni, međutim, smeju da pišu SMS, da koriste ajped, aplaudiraju ili čitaju akte, a da li je majkama dozvoljeno da doje decu - o tome odlučuje predsednik parlamenta.

Kada je reč o kućnom redu Bundestaga, gde se psovke kažnjavaju, mediji podsećaju da je istorija uvreda u nemačkom parlamentu ipak duga kao i posleratna istorija zemlje, pošto je prvu zabeleženu psovku izrekao poslanik Karl Rener 1949. godine, kada je država i formirana i, to na račun tadašnjeg prvog kancelara posleratne Nemačke Konrada Adenauera.

"Revolveraš", "kauboj", "boljševistički beton", "službena krava", samo su neki od načina na koji su nemački poslanici izražavali svoja osećanja i mišljenja o onima iz protivničkog tabora.

U Bundestagu su se mogle čuti i takve psovke o kojima se još razmišlja - šta je pisac hteo da kaže, zasigurno je samo da su te jezičke kovanice čudnog oblika, u svakom slučaju uvreda. Jedna od ozbiljnijih psovki bila je kada je, pre desetak godina, nekdašnji ministar privrede Mihael Glos iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije tadašnjeg šefa diplomatije Jošku Fišera, poznatog po tome što se pet puta ženio uvek vidno mlađim i veoma lepim ženama, nazvao "svodnikom" i - dobio ukor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track