NADZOR: Ukrajinci u Rusiji pregledaju konvoj, odmah stigla ruska oklopna vozila
Foto: Reuters

NADZOR: Ukrajinci u Rusiji pregledaju konvoj, odmah stigla ruska oklopna vozila

Planeta -
Kad su ukrajinski graničari ušli na rusko tle i počeli inspekciju kamiona ruskog humanitarnog konvoja, pojavilo se više desetina ruskih oklopnih vozila

KAMENSK-ŠAHTINSKI - Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, a vrlo brzo se kraj njih pojavila kolona od više desetina ruskih oklopnih vozila.

Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters.

"Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

U velikom broju pojavila su se i ruska oklopna vozila i parkirala se pored konvoja. Ukrajina se odmah uzbunila da će joj ruska vojska upasti u zemlju i zapretila da će sprečiti ulazak konvoja. Moskva je izjavila da je to apsurdno.

U međuvremenu, Interfaks Ukrajina javlja da su se Kijev i Moskva dogovorili da konvoj uđe preko graničnog prelaza "Izvarine" pod kontrolom ukrajinskih zvaničnika a u prisustvu predstavnika OEBS.

Konvoj od oko 280 kamiona zaustavljen je na poljima kod mesta Kamenski-Šehtinski i kako javlja Rojtersov reporter s lica mesta, i dalje je tamo. Rusija je saopštila da se u konvoju nalazi 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, preneo je Itar-Tass. Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DNR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track