NAGRADA 10 MILIONA DOLARA: Senat SAD traži ubice novinara
Foto: Rojters

Usvojen zakon

NAGRADA 10 MILIONA DOLARA: Senat SAD traži ubice novinara

Planeta -
Jedan od načina odavanja počasti sećanju na Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa je da se njihove zle ubice privedu pravdi, čemu će ova mera doprineti, rekao je senator Marko Rubio

VAŠINGTON - Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o nagradi od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ljudi umešanih u ubistvo dvojice američkih novinara, koje je izvršio džihadista Islamske države.

Snimak odsecanja glave Džejmsa Folija objavljen je u avgustu, a Stivena Sotlofa u septembru, a maskirani džihadista sa britanskim akcentom rekao je, pre nego što je izvršio obe egzekucije, da su one čin odmazda zbog američkih napada na položaje Islamske države u Iraku, prenela je agencija AFP.

"Jedan od načina odavanja počasti sećanju na Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa je da se njihove zle ubice privedu pravdi, čemu će ova mera doprineti", rekao je senator Marko Rubio.

Rubio, sa Floride kao i Sotlof, rekao je da je važno da se pošalje poruka "da će Sjedinjene Američke Države neumorno da rade na tome da smrt ovih voljenih novinara ne prođe nekažnjeno".

Zakon će dati ovlašćenje državnom sekretaru da obezbedi novac iz programa "Nagrade za pravdu" ministarstva pravde, ustanovljenom 1984. godine.

Zakon mora da usvoji i Predstavnički dom, pre nego što stigne do američkog predsednika Baraka Obame na potpisivanje.

Ubistvo Stivena Sotlofa
Ubistvo Stivena Sotlofa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track