NAJAVLJENI PROTESTI: Katalonija zahteva referendum uprkos Ustavnom sudu
Foto: Reuters

Odlučni

NAJAVLJENI PROTESTI: Katalonija zahteva referendum uprkos Ustavnom sudu

Planeta -
Katalonska Narodna skupština pozvala je danas građane na proteste u Barseloni, a levica, koja uživa poverenje većine građana, najavila je da će pozvati na građansku neposlušnost

MADRID - Odluka španskog Ustavnog suda da privremeno zabrani održavanje referenduma o samostalnosti Katalonije, izazvala je proteste u Barseloni, a lokalna vlada najavila je da će nastaviti pravnu borbu za nezavisnost.

Ustavni sud je juče stavio van snage odluku katalonskih vlasti da 9. novembra održe neobavezujući referendum o nezavisnosti, a zabrana će biti na snazi dok Ustavni sud ne bude dao konačan odgovor na zahtev centralne španske vlasti da zabrani glasanje u Kataloniji, prenela je agencija AFP.

Katalonski parlament pozvao je građane na proteste u Barseloni, Foto Reuters
Katalonski parlament pozvao je građane na proteste u Barseloni, Foto Reuters

Katalonska Narodna skupština pozvala je danas građane na proteste u Barseloni, tražeći da 9. novembra ipak bude održan referendum, koji je najavljen kao neslužbena provera volje građana.

Težnja Katalonaca da budu nezavisni od Španije nije novost, ali su njihovi apetiti naglo porasli posle referenduma o nezavisnosti koji je nedavno održan u Škotskoj, navodi AFP. Katalonska levica, koja uživa poverenje većine građana, najavila je da će pozvati na građansku neposlušnost "baš kao i Martin Luter King" ukoliko Kataloncima ne bude dozvoljeno da glasaju.

Situacija u ovoj najbogatijoj španskoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika mogla bi da dovede do vanrednih parlamentarnih izbora u Kataloniji, na kojima će stranke koje se najsnažnije zalažu za nezavisnost biti u prednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track