NAJNOVIJA PROCENA: Za Škotsku u Britaniji 52, za samostalnost 48 odsto građana
Foto: Reuters

Nedelju dana uoči referenduma

NAJNOVIJA PROCENA: Za Škotsku u Britaniji 52, za samostalnost 48 odsto građana

Planeta -
Ovo istraživanje je YouGov radilo za Tajms i San i ono isključuje neopredeljenje birače

EDINBURG - Najnovije istraživanje o budućem referendumu o osamostaljenju Škotske pokazuje da unionista ima za četiri procentna poena više nego onih koji žele nezavisnost Škotske.

Samo nedelju dana uoči održavanja referenduma, anketa YouGov-a kaže: "Unionista koji žele da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva ima 52 procenata, a za osamostaljenje Škotske je 48 posto ispitanika".

Ovo istraživanje je YouGov radilo za Tajms i San i ono isključuje neopredeljenje birače.

Stanovnici Škotske 18. septembra izjasniće se da li su za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva posle više od tri veka.

Tim povodom, britanski premijer Kameron je ranije apelovao na glasače da ostanu u UK i čak im poručio da mu se srce slama pred mogućnoshu da bude drugačije, prenosi Rojters.

Iako su neki mediji prenosili da je britanska kraljica izrazila zabrinutost jer bi odvajanje Škotkse dovelo u pitanje smisao i suštinu Ujedinjenog Kraljevstva, iz Bekingemske palate zvanično je saopšteno: "Referendum je stvar naroda Škotske".

"Svaka tvrdnja da bi kraljica htela da utiče na ishod aktuelne referendumske kampanje kategorički je pogrešna. Njeno veličanstvo čvrsto veruje da je to stvar naroda Škotske", izjavio je portparol kraljice, a objavio BBC.

Međunaropdni monetarni fond danas je zaključio: "Odluka Škotske da izađe iz sastava Velike Britanije može izazvati kratkoročne negativne reakcije na tržištima zbog neizvesnosti oko buduće ekonomske politike Škotske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track