NAPAD U NIGERIJI: Petoro mrtvo, 12 ranjeno u eksploziji bombe na autobuskoj stanici
Foto: Reuters

Teroristička akcija

NAPAD U NIGERIJI: Petoro mrtvo, 12 ranjeno u eksploziji bombe na autobuskoj stanici

Planeta -
Eksplozivna naprav bila je sakrivena u jednom parkiranom vozilu i aktivirana je daljinski

ABUDŽA - Najmanje pet osoba je poginulo, a 12 je ranjeno u eksploziji na autobuskoj stanici u gradu Azareu u državi Bauči na severu Nigerije, javio je Frans pres.

Predstavnik tamošnje policije Muhamed Haruna rekao je francuskoj agenciji da su žrtve "izgorele do neprepoznatljivosti".

Očevici su naveli da je eksplozivna naprava bila sakrivena u jednom parkiranom vozilu i da je aktivirana daljinski.

Do sada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za eksploziju, a AFP navodi da je u toj oblasti ranije bila aktivna radikalna islamistička grupa Boko haram i dodaje da je ovo prvi teroristički napad od kako su nigerijske vlasti saopštile da je zaključeno primirje sa Boko haramom i dostignut dogovor o oslobađanju 219 otetih učenica.

Protesti u Nigeriji zbog otmice devojčica (Foto: Reuters)
Protesti u Nigeriji zbog otmice devojčica (Foto: Reuters)

Nigerijska država Bauči je tokom petogodišnje pobune Boko harama bil jedna od najviše pogođenih oblasti a česti su bili napadi na hrišćansko stanovništvo i crkve, koje su inicirali pripadnici te grupe.

Boko haram želi formiranje islamske države na severu naseljenom pretežno muslimanima, grupa je rascepkana a njena komandna struktura nije poznata, navodi AFP. Mete grupe su objekti povezani sa državnim strukturama, kao i lideri verskih zajednica i civili. Prema nekim podacima, tokom proteklih pet godina u napadima je život izgubilo 10.000 ljudi, dok je blizu 700.000 njih izbeglo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track