NAPETO: Šveđani digli vojsku na rusku podmornicu
Foto: Rojters

Stokholm tvrdi da mu je ugrožena teritorija

NAPETO: Šveđani digli vojsku na rusku podmornicu

Planeta -
Izvori iz švedske vlade navode da su zabeležili strane podvodne aktivnosti, a mediji spekulišu da je reč o plovilu pod zastavom Rusije

STOKHOLM - Švedska vojska naredila je da se širom Stokholmskog arhipelaga razmeste borbeni avioni i brodovi kao odgovor na strane podvodne aktivnosti koje su zabeležili prethodnih dana u njihovim teritorijalnim vodama, a u medijima te zemlje spekuliše se da je za provokacije odgovorna ruska podmornica.Naime, neimenovani izvori iz švedske vlade potvrdili su za list Svenska Dagbladet da je pre početka njihovog lova na „uzurpatora“ Nacionalna radio-odbrana presrela poziv za pomoć upućen na ruskom jeziku.Presretnuta poruka- Poruka je bila na specijalnoj frekvenciji koju Rusi koriste u vanrednim slučajevima, a zabeležena je i aktivnost između odašiljača u arhipelagu i prijemnika u Kalinjingradu, što sugeriše da se u švedskim vodama nalazi ruska podmornica - piše Dagbladet i zaključuje da su izvori iz vlade, ne odajući mnogo informacija, ostavili prostor da je njihova misija delom i spasilačka, ukoliko se ispostavi da su Rusi zaista u nevolji.Prva komunikacija koju su Šveđani otkrili dogodila se u petak 17. oktobra oko podneva, nakon čega je uveče usledila još jedna, šifrirana razmena informacija. Ona je vojsci omogućila da grubo odredi poziciju odašiljača i prijemnika. Te navode potvrdilo je nekoliko ljudi upoznatih s aktuelnim aktivnostima vojske, iako nema službene potvrde da se u švedskim teritorijalnim vodama nalazi oštećena ruska podmornica.

Hultkvist: imam izveštaje o organizovanoj operaciji, u kojoj učestvuje oko 200 vojnika
Hultkvist: imam izveštaje o organizovanoj operaciji, u kojoj učestvuje oko 200 vojnika

Nastavljaju akciju- Sada pokušavamo da utvrdimo da li je bilo strane podvodne aktivnosti ili ne - rekao je neimenovani izvor za Svenska Dagbladet.Portparol švedskih vojnih snaga, oficir Jesper Tengrot, rekao je u subotu neodređeno da će se njihova akcija nastaviti dok ne zaključe da su završili.- Mi pokušavamo da proverimo informaciju koju smo dobili u petak, a za koju ocenjujemo da je stigla iz pouzdanog izvora, i proveravamo njen sadržaj - dodao je Tengrot.Isto tako, ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist rekao je da redovno prima izveštaje o dobro organizovanoj operaciji, u kojoj učestvuje oko 200 vojnika.- Imam puno poverenje u procenu naše vojske - naglasio je ministar.Stručnjak za vojnu strategiju pri Švedskom nacionalnom fakultetu obrane Stefan Ring rekao je da je bilo važno svetu poslati signal.- U ovakvoj situaciji, u kojoj primećujemo eskalaciju na Baltičkom moru, važno je poslati jasan signal da smo spremni za sve. Kad ne bi ništa uradili, na kraju bi se ispostavilo da je tamo zaista bilo nečega, što bi protivnicima poslalo poruku da to nama nije važno - objasnio je Ring.

Rusko ministarstvo poručiloNAŠI BRODOVI BEZBEDNIRusko ministarstvo odbrane, na čijem je čelu Sergej Šojgu, saopštilo je juče da nijedan brod ruske vojske nije u nekoj vanrednoj situaciji.- Ruske podmornice, kao i površinski brodovi, sprovode svoje zadatke u okeanima po planu. Nema vanrednih situacija ili incidenata - rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Ruski U137 upao u Blekinge 1981.DVE ZEMLJE BILE U SVAĐIAktivnost ruskih podmornica na baltičkoj podvodnoj teritoriji izazivala je veliku nervozu tokom Hladnog rata. Najpoznatiji slučaj iz tog perioda bio je kad se 1981. ruski U137 nasukao na dnu tajnog podvodnog prolaza za švedske podmornice u Blekingeu, na jugu Švedske. To mesto nalazi se na samo deset kilometara od Karlskrona, jedne od najvećih mornaričkih baza Šveđana, što je izazvalo veliku diplomatsku krizu između dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track