NARODNI PREDSEDNIK: Muhika glasao, pa otišao da sadi paradajz i tikvice
Foto: Fonet/AP

Izbori u Urugvaju

NARODNI PREDSEDNIK: Muhika glasao, pa otišao da sadi paradajz i tikvice

Planeta -
Na glasanje je došao bez telohranitelja, u svojoj prastaroj bubi iz 1987. godine

MONTEVIDEO - Popularni predsednik Urugvaja Hoze Muhika (77) glasao je danas na izborima za svog naslednika, pošto mu Ustav brani da se po drugi put kandiduje za šefa države, a na biračko mesto stigao je kao što svuda ide - bez telohranitelja i u privatnom „folksvagenu-bubi” iz 1987. godine.

Usput je suprugu Lusiju Topolanski odvezao na porodičnu farmu na kojoj žive, pa joj se posle glasanja pridružio. Najavio je da će prvo dovesti red žardinjere, pa onda posaditi paradajz i tikvice.

Muhika, koji važi za najsiromašnijeg predsednika na svetu jer bezmalo celu predsedničku platu daje u dobrotvorne svrhe. Plata mu iznosi 12.500 dolara, a on za sebe zadržava 1.250 dolara. Sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe.

"Zadovoljan sam s ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje", govorio je Muhika kad je postao predsednik. I od svoje supruge je tražio isto. Njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina te čuvene bube, koja je gotovo muzejski primerak i koštala je "čak" 1.945 dolara.

Muhika je predsedničku palatu koristio samo za sastanke i susrete s državnicima, a tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice. Efikasno se borio i protiv korupcije. Urugvaj, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Muhika oduvek govori da ga pare ne zanimaju jer se ono najvrednije što ima ne može da se kupiti novcem. To najvrednije je njegov pas, Manuela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track