UŽIVO DAN 2 STRAVIČAN VIDEO SA ULICA GAZE: Panika, smrt i rakete na sve strane!
Foto: Printcsreen Yt

Operacija "Zaštitna ivica"

UŽIVO DAN 2 STRAVIČAN VIDEO SA ULICA GAZE: Panika, smrt i rakete na sve strane!

Planeta -
Naplatićemo ogromnu cenu, kaže ministar odbrane Izraela Moše Jaalon

TEL AVIV - Izrael je danas znacajno proširio svoju ofanzivu na pojas Gaze pošto su palestinski teroristi sa te teritorije opet ispaljivali rakete na Jerusalim i Tel Aviv.

Dve rakete ispaljene iz pojasa Gaze oborene su je iznad područja Tel Aviva, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF).

http://www.youtube.com/watch?v=q6uqMPSdMNI

Najmanje osam Palestinaca poginulo je u prepodnevnim izraelskim udarima na Gazu, pa je broj žrtava premašio 30. Ima izginule dece, samo što Rojters javlja da ih je 5, a Itar-Tass da je stradalo 13 mališana.

Broj žrtava u Pojasu Gaze od početka operacije u utorak porastao je na 49, javljaju palestinski lekari.

Od početka operacije nazvane "Zaštitna ivica" u utorak ujutro, izraelski avioni bombardovali su 430 ciljeva u pojasu Gaze, a ekstremisti Hamasa su ispalili 117 raketa, od kojih neke na Jerusalim i Tel Aviv, pa čak i na Haderu, udaljenu čitavih 116 kilometara.

19.50 - Broj žrtava izraelske ofanzive u pojasu Gaze popeo se na 49, uključujući 22 ljudi ubijenih danas, saopštili su večeras palestinski lekari.Od ukupnog broja mrtvih za 15 je potvrđeno da su civili a za 10 da su militanti, preneo je Asošijeted pres.

17.56 - Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je danas Izrael za genocid u pojasu Gaze zbog vojne ofanzive u kojoj je od utorka, kada je počela, ubijeno 43 Palestinaca."To je genocid - ubijanje čitavih porodica je genocid Izraela protiv našeg palestinskog naroda", rekao je Abas na vanrednom sastanku palestinskog rukovodstva u Ramali na Zapadnoj obali.

14.00 - U osvit zore na severu Pojasa Gaze, u Beit Hanunu, ubijen je komandir Islamskog džihada i njegova porodica. Kasnije u drugom udaru poginula je jedna 80-godišnja žena. Sused ubijenih u Beit Hanunu rekao je da je kuća napadnuta iz aviona F-16 i da su u njoj bila deca i civili.

13 dece među više od 30 poginulih Palestinaca Foto Reuters

14.01 - Četiri osobe poginule su u Gazi danas, drugog dana antiteroristike operacije izraelske armije "Zaštitna ivica" u toj okupiranoj oblasti, javlja Jerusalim post, dok Itar-Tass javlja da je 13 dece među poginulim Palestincima. Time se broj poginulih u Pojasu Gaze od juče, kad je Izrael započeo vojnu akciju iz vazduha i s mora protiv palestinske terorističke grupe Hamas, povećao na više od 30.

Bombardovan je grad Rafa u Pojasu Gaze, Foto Reuters
Bombardovan je grad Rafa u Pojasu Gaze, Foto Reuters

Antiteroristčka operacija "Zaštitna ivica" pokrenuta je zato što pripadnici Hamasa, koji u pojasu Gaze imaju više desetina dalekometnih raketa koje su sposobne da prodru u Izrael dublje nego ikada ranije, već mesecima granatiraju izraelske gradove i ubijaju civile. Samo jutros presretnuto je pet palestinskih raketa ispaljenih na Tel Aviv, a Hamas se pohvalio da je gađao i Haifu.

Osim toga, Hamas i druge palestinske terorističke grupe otimaju i ubijaju izraelske građane; neposredni povod za "Zaštitna ivica" je otmica i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera.

Ministar odbrane Moše Jaalon i premijer Benijamin Netanijahu, Foto Reuters
Ministar odbrane Moše Jaalon i premijer Benijamin Netanijahu, Foto Reuters

12.33 - Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon najavio je danas da će se izraelska vojna kampanja protiv Hamasa u pojasu Gaze proširiti u nekoliko narednih dana, i zarekao se da će se njome "naplatiti ogromna cena." "Nastavljamo napade kojima se naplaćuje visoka cena od Hamasa. Uništavamo oružje, terorističku infrastrukturu, komandne i kontrolne sisteme, institucije, vladine zgrade, kuće terorista i ubijamo teroriste," rekao je Jaalon i dodao da će se "ta aktivnost nastaviti i eskalirati"."

S našeg stanovništa to je kampanja koja se neće skoro završiti i moramo i dalje da budemo strpljivi i čvrsti. Nastavićemo da udaramo Hamas i terorističke organizacije jako, iz vazduha, na moru i na kopnu, kako bi osugurali bezbednost građana Izraela", istakao je Ajalon.

Njegove reči mogu se protumačiti kao najava moguće kopnene ofanzive nakon udara iz vazduha i sa mora, u kojima je poginulo bezmalo 30 Palestinca. Izrael je, pripremajući se za nastavak ofanzive, u utorak odobrio mobilizaciju 40.000 rezervista, uz 1.500 već mobilisanih.

12.30 - Predsednik SAD Barak Obama, u članku objavljenom u nemačkom listu Cajt, apelovao je danas na obe strane u rastućem sukobu između Izraela i Palestinaca da pokažu uzdržanost i da ne deluju osvetnički. "U ovo opasno vreme, svako umešan mora štititi nevine i delovati razumno i odmereno, a ne sa osvetom i odmazdom", napisao je Obama. "Obe strane moraju biti spremne na rizike zarad mira", rekao je američki predsednik.

Žalost u Pojasu Gaze, Foto Reuters
Žalost u Pojasu Gaze, Foto Reuters

12.00 - Jordan, jedna od dve arapske zemlje koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom, osudio je danas agresiju Izraela i zahteva momentalno okončanje smrtonosnih vazdušnih udara na pojas Gaze. Portparol vlade u Amanu Muhamad Momani rekao je da su udari, u kojima je ubijeno više od 20 Palestinaca, u odgovoru na navodnu raketnu vatru, koja nije ubila nijedbog Izraelca, "varvarski".

Raketa presretač Foto Reuters
Raketa presretač Foto Reuters

11.10 - Najmanje pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze oboreno je danas iznad Tel Aviva i okolnog područja, javio je izraelski vojni radio. Zbog raketne vatre začule su se sirene, ali svih pet raketa presrele su u vazuhu protivraketne baterije "gvozdena kupola", dodaje se u izveštaju radija. Jutros je ispaljena jaka baražna vatra na centralni deo Izraela, javio je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track