NASTAVLJENI VAZDUŠNI NAPADI: Izraelski avioni pogodili više od 70 ciljeva
Foto: Reuters

Antiteroristička operacija

NASTAVLJENI VAZDUŠNI NAPADI: Izraelski avioni pogodili više od 70 ciljeva

Planeta -
U izraelskoj antiterorističkoj operaciji poginulo je skoro 600 Palestinaca i 29 Izraelaca

TEL AVIV/GAZA - Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros pet džamija, sportski stadion i kuću pokojnog šefa vojnog krila Hamasa, više od 70 meta ukupno, rekao je policijski zvaničnik u Gazi, dok diplomate vrše pritisak da se okončaju dvonedeljni smrtonosni sukobi.

Snažne eksplozije odjekivale su prošle noći u gradu Gazi, a neuobičajeno intenzivni izraelski udari zabeleženi su u trenutku kada su se generalni sektretar UN Ban Ki-mun i državni sekretar SAD Džon Keri sastali u Kairu da podstaknu inicijativu na najvišem nivou do sada da se okonča dve nedelje sukoba Izraela i Hamasa, u kome je poginulo skoro 600 Palestinaca i 29 Izraelaca, navodi Asošijted pres.

Keri je rekao da je zabrinut za palestinske žrtve, ali je podržao izraelsku "odgovarajuću i legitimnu" vojnu operaciju, kako je rekao. Takođe je najavio da SAD šalju 47 miliona dolara za pomoć Gazi da ublaži momentalanu humanitarnu krizu.

UN navode da su većina ubijenih Palestinaca civili, među njima i deca.

Izrael je jutros saopštio da su još dva vojnika poginula u sukobima s borcima Hamasa, tako da je broj vojnih žrtava od početka ofanzive 8. jula dostigao 27. Poginula su i dva civila. Portparol policije Ajman Batnidži rekao je da su tenkovske granate oštetile nekoliko kuća duž istočne granice i da je najmanje 19 ribarskih čamaca zapaljeno granatama sa bojnih brodova na Sredozemnom moru.

Izrael je pre dve nedelje pokrenuo antiterorističku operaciju "Zaštitna ivica" ne bi li uništio artiljerijska gnezda iz kojih pripadnici palestinske terorističke grupe Hamas svakodnevno zasipaju izraelske gradove raketama.

http://www.youtube.com/watch?v=ie4j2tFKl9c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track