NASTAVLJENI VAZDUŠNI NAPADI: Uništene tri improvizovane naftne rafinerije ISIL u Siriji
Foto: Printscreen Yt

Rat protiv džihadista

NASTAVLJENI VAZDUŠNI NAPADI: Uništene tri improvizovane naftne rafinerije ISIL u Siriji

Planeta -
Od prodaje sirove nafte na crnom tržištu džihadisti dnevno zarade 3 miliona dolara

TAL ABJAD - U vazdušnim udarima međunarodne koalicije jutros su u Siriji uništene tri improvizovane naftne rafinerije na teritoriji pod kontrolom džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) u Siriji, javila je sirijska opoziciona Opervatorija za ljudska prava.

"Najmanje tri improvizovane rafinerije, pod kontrola ISIL u regionu Tal Abjadu (preko puta grada Aksakale sa turske strane granice) su uništene tokom noći. ISIL prerađuje sirovu naftu i prodaje je turskim kupcima", tvrde aktivisti te organizacije.

Analitičari procenjuju da džihadisti svaog dana prodaju oko 17.000 barela sirove nafte i od toga zarade oko tri miliona dolara dnevno.

Najnoviji udari usledili su posle najmanje desetak udara u četvrtak uveče na infrastrukturu rafinerije koji su napravili džihadisti povezujući teritorije pod svojom kontrolom u istočnoj Siriji, koja obuhvata mnoge od glavnih sirijskih naftnih polja, prenela je agencija AFP.

Koalicija je nastavila rano jutros napade po glavnom uporištu džihadista u pokrajini Raki tokom, kako je Vašington naveo, "gotovo kontinuiranih udara".

U vazdušnim udarima uništena je fabrika plastike izvan grada Rake i jedan civil je ubijen, naveli su iz Opservatorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track