NATO UPOZORIO: Ruska artiljerija puca na ukrajinske vojnike!
Foto: Reuters

Atlantski savez

NATO UPOZORIO: Ruska artiljerija puca na ukrajinske vojnike!

Planeta -
Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, osudio je ulazak ruskog konvoja kamiona u Ukrajinu bez odobrenja vlasti u Kijevu i bez saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta

BRISEL - Ruska vojska je unela artiljerijsko oružje u Ukrajinu i prethodnih dana ga koristi za borbu sa ukrajinskim snagama, saopštio je danas NATO.Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, osudio je u petak ulazak ruskog konvoja kamiona u Ukrajinu bez odobrenja vlasti u Kijevu i bez saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

"Osuđujem ulazak ruskog takozvanog humanitarnog konvoja u Ukrajinsku teritoriju bez slaganja ukrajinskih vlasti i bez uključivanja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", rekao je Rasmusen u saopštenju objavljenom na internet stranici NATO saveza.

Rasmusen je ocenio da je to "notorno kršenje međunarodnih obaveza Rusije, uključujući i one obaveze na koje je pristala nedavno u Berlinu i u Ženevi" i "dodatno rusko ugrožavanje suvereniteta Ukrajine". Po njegovim rečima, to može samo produbiti krizu u tom regionu koju je Rusija kreirala i nastavila da podstiče. Rasmusen je dodao da nepoštovanje međunarodnih humanitarnih principa otvara dodatna pitanja o tome da li je stvarna svrha konvoja pomoći podrška civilima ili pomoć u obnovi naoružanja za separatiste.

Generalni sekretar NATO naveo je da Rusija, umesto da pomaže smirivanju situacije na istoku Ukrajine, nastavlja da podstiče krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da pronađe političko rešenje za krizu.

"To može samo voditi dodatnoj izolaciji Rusije. Snažno pozivam Rusiju da ne preduzima dalje provokativne akcije, da prestane da destabilizuje Ukrajinu i da preduzme istinske korake kako bi rešila ovu opasnu situaciju uz puno poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava", zaključio je on.

Prvi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja prešli su danas ukrajinsku granicu gde su više od nedelju dana čekali inspekciju Kijeva, koji je taj prelazak ocenio kao invaziju. Zvaničnici u Kijevu danas su saopštili da je potpuna odgovornost za bezbednost ruskog konvoja na strani Rusije, dok je šef ukrajinske bezbednosne službe optužio Rusiju za "direktnu invaziju" jer su kamioni u Ukrajinu ušli ne čekajući pregled.

(Beta/Time)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track