NAUČNICI OTKRIVAJU: Čeka nas pakao! Leto nas nije zaobišlo, samo malo kasni!
Foto: Thinkstock

Prognoza

NAUČNICI OTKRIVAJU: Čeka nas pakao! Leto nas nije zaobišlo, samo malo kasni!

Planeta -
Oni tvrde da je od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature stagnirao, što je prirodna pojava i traje u intervalima od oko 15 godina

Nakon 15 godina mirovanja, čovečanstvo će se suočiti sa temperaturnim paklom, upozoravaju naučnici sa Univerziteta Mekgil u najnovijoj studiji o globalnom zagrevanju.Oni tvrde da je od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature stagnirao, što je prirodna pojava i traje u intervalima od oko 15 godina, a ne može da se pripiše smanjenju količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte kao što se do sada mislilo.Od 1998. globalna temperatura se smanjila od 0.27 do 0.37 stepeni Celzijusa, objavili su naučnici sa ovog univerziteta.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Ipak, idućih godina čekaju nas velike vrućine usled povećanja količine efekat staklene bašte koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal", ocenio je jedan od autora Šon Lavdžoj.Od 1992. do 1998. godine globalna temperatura rasla je rapidnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou. Sada je počelo novo doba promjena, tvrdi ovaj cenjeni naučnik.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Poslednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine, i to prirodno hlađenje privremeno je prikrilo trend otopljavanja koji se tek sada očekuje u punom zamahu.Taj obrazac je u skladu sa ponavljanjima koja su zabeležena u poslednjih 20 do 50 godina za šta su naučnici našli dokaze u ledenim jezgrama i sedimentima jezera.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Mnogi meteorolozi tvrde da u zadnjih 30 godina ne pamte ovakvo neobično leto.Meseci pre letnjeg razdoblja, i zimski i prolećni, bili su nadprosečno topli, a takve promene vremena dovode do “meteoekstrema”.Neki meteorolozi tvrde da će sezona kupanja potrajati do novembra 2014.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track