NE ZNAJU ŠTA ĆE S VOĆEM: Hrvati đacima dele voće jer ga Rusija neće
Foto: Reuters

Posledice sankcija

NE ZNAJU ŠTA ĆE S VOĆEM: Hrvati đacima dele voće jer ga Rusija neće

Planeta -
Hrvatska ne zna šta da radi sa 3.300 tona voća koje inače godišnje izvozi u Rusiju, a sada ne može zbog ruskih kontrasankcija

ZAGREB - Đaci u hrvatskim školama dobijaće od ove jeseni dva besplatna voćna obroka nedeljno umesto jednog, što je posledica ruske zabrane uvoza voća iz EU i problema zbog nastalih viškova, piše Tportal.hr.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je posle sednice vlade rekao je da Hrvatska u Rusiju godišnje izvozi oko 3.330 tona voća, uglavnom mandarina i šljiva, i to u iznosu od oko 15 miliona evra. Sada to voće ostaje u zemlji zbog sankcija koje je Moskva uvela prema svim zemljama EU zbog ukrajinske krize.

Kako se navodi, jedan od načina rešavanja problema viška voća na tržištu je shema školskog voća.

"Do sada smo imali tu meru sa jednim besplatnim obrokom nedeljno za učenike, pa ćemo to verovatno proširiti na dva obroka. Znači, deca će dva puta nedeljno imati besplatno voće da bismo i na taj način smanjili negativnu sliku cena na samom tržištu", rekao je Jakovina.

Prema njegovim rečima, ta mera kreće od ove jeseni, a shema je planirana u visini od 1,5 milion evra od čega će 1,1 milion biti izdvojen iz budžeta EU.

Ministar poljoprivrede ne brine toliko zbog direktne posledice zadržavanja 3.300 tona voća, koliko zbog indirektnih uticaja koji stižu iz ostalih zemalja EU koje imaju isti ili još gori problem. On navodi da posledica zabrane uvoza sa celog tržišta EU donosi štetu od gotovo 12 milijardi evra.

"Na Veću svake sedmice raspravljamo i vodimo računa o svim našim poljoprivrednim proizvođačima, ali ne možemo gledati pojedinačno za svaku kulturu. Ovo je problem cele Unije i rešava se na Veću i Europskoj komisiji celovitim merama za sve farmere u Uniji", dodao je Jakovina.

Na poslednjem sastanku u Briselu, kaže Jakovina, ministri poljoprivrede EU potvrdili su mere za suzbijanje ovih posledica.

"Za sektor voća i povrća dodeljeno je gotovo 160 miliona evra koji su na raspolaganju za promociju na trećim tržištima", rekao je Jakovina i dodao da je on tražio posebne mere za citruse i agrume za koje su hrvatski proizvođači posebno zainteresovani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track