NEMA GASA Jacenjuk: Rusija hoće da smrzne i potčini Ukrajinu
Foto: Rojters

Kijev i Moskva bez dogovora o energentu

NEMA GASA Jacenjuk: Rusija hoće da smrzne i potčini Ukrajinu

Planeta -
Ukrajinski premijer optužio Kremlj da ih ucenjuje energetskom politikom, a na sastanku ministara dve zemlje u Berlinu nije odlučeno da li će ventili na ruskim gasovodima biti otvoreni

KIJEV - U trenutku kada je zima na pragu, Ukrajinci se suočavaju s još jednim talasom krize jer njihove rezerve gasa ne mogu da u hladnim mesecima podmire osnovne potrebe 40 miliona stanovnika te zemlje, a Rusija nema nameru da otvori ventile za isporuku energenta bivšoj republici SSSR dok ona ne plati dug. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zbog toga je juče optužio Moskvu da namerava da smrzne njegovu zemlju i iskoristi gas kao oružje da je konačno potčini.Traže rešenje u Berlinu- Oni žele da se mi smrznemo. Osim vojnih napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine, oni igraju i na energiju - rekao je Jacenjuk na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i dodao da je krajnji cilj Rusije da orkestrira još jedan sukob u Ukrajini.Te Jacenjukove reči došle su u trenutku kada su se u Berlinu sastali ministri energetike Rusije i Ukrajine i u prisustvu komesara EU za to pitanje Gintera Etingera pokušali da iznađu rešenje za gasnu krizu nastalu pre gotovo tri meseca. Tada je Kremlj doneo odluku da zbog politike Kijeva i njegovog okretanja Evropi kazni Ukrajinu prestankom isporuke gasa, iako se istim cevima snabdeva i veliki broj država EU tim energentom. Međutim, ruska strana otad je nastavila da isporučuje gas ostalim zemljama, dok se Ukrajina suočila s tim da u svojim rezervama ima samo 15,5 milijardi kubnih gasa, što nije dovoljno da se podmire sve potrebe preko zime. Etinger je zato predložio da Kijev isplati Moskvi deo duga od dve milijarde dolara do kraja oktobra i još 1,1 milijardu do kraja decembra i pozvao obe strane da odluku o njegovim predlozima donesu do kraja naredne nedelje kada će se ponovo sastati u Berlinu.Odbili rusku ponuduIstovremeno, ruski ministar energetike Aleksandar Novak upozorio je evropske partnere koje Rusija snabdeva gasom da je reverzibilna isporuka energenta u Ukrajinu zabranjena. Naime, pojedine države, poput Poljske i Mađarske, prodavale su Kijevu nešto od svojih rezervi ruskog gasa.Podsetimo, 1. avgusta ukupan ukrajinski dug za gas, prema ruskom „Gaspromu“, bio je oko 5,3 milijarde dolara. Tada je Kijev odbio da prihvati rusku ponudu da energent plaća po nižoj ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara.

Vladimir GrojsmanTREBA MANJE DA KUVAMO I PALIMO LAMPEDa bi štedeli energetske resurse, Ukrajinci moraju manje da kuvaju, manje da se greju i manje da koriste rasvetu, izjavio je Vladimir Grojsman, zamenik premijera Ukrajine i ministar regionalnog razvoja i građevinarstva.- Prva stvar koja mora da se uradi jeste da se manje troši, i to zavisi od svake osobe - koristite manje gasa u lampi, manje uključujte grejalice. Od svesti ljudi zavisi u kojoj meri ćemo izbalansirati upotrebu goriva u Ukrajini - naglasio je Grojsman.

Dobrovoljac iz Ukrajine HRVAT: OVDE SAM HEROJ, U TELU SU MI RUSKI GELERIHrvatski dobrovoljac Andro (21) iz Zagreba, koji se borio na strani ukrajinske vojske u sukobima s proruskim separatistima na istoku te zemlje, rekao je da ga u Donbasu gledaju kao heroja i da u telu ima 15 ruskih gelera. On se nalazi u bolnici Mečnikova u Dnjepropetrovsku jer je ranjen u blizini sela Širokina dok je zaustavljao napade ruske vojske, piše Slobodna Dalmacija.Andro, inače pripadnik bataljona Azov, u Ukrajinu je otišao s namerom da logistički pomogne ukrajinskoj vojsci, ali je odlučio da uzme pušku u ruke.- Ja sam idealista i borac za pravdu koji je uvek na strani slabijih. Jednostavno, nisam mogao više mirno da gledam šta neprijatelj radi ukrajinskom narodu - rekao je Andro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track