NEMAČKA: Porodice žrtava MH17 hoće da tuže Porošenka i Ukrajinu
Foto: AP

Tužba

NEMAČKA: Porodice žrtava MH17 hoće da tuže Porošenka i Ukrajinu

Planeta -
Advokat tri porodice nemačkih žrtava kaže da je Ukrajina trebalo da zatvori vazduhoplovni prostor ukoliko nije mogla da garantuje bezbednost letova

BERLIN - Porodice Nemaca poginulih u rušenju malezijskog aviona na istoku Ukrajine nameravaju da tuže Ukrajinu i njenog predsednika za ubistvo iz nehata svih 298 ljudi, koliko ih je bilo u letelici.

Advokat koji predstavlja tri porodice nemačkih žrtava, inače profesor zakona o avijaciji, Elmar Gimila izjavio je da je prema međunarodnom zakonu Ukrajina trebalo da zatvori vazduhoplovni prostor ukoliko nije mogla da garantuje bezbednost letova.

"Svaka zemlja je odgovorna za bezbednost svog vazduhoplovnog prostora", naveo je Gimila u saopštenju prosleđenom Rojtersu.

List Bild am zontag je citirao Gimila da time što nije zatvorila vazdušni prostor, Ukrajina je prihvatila da će životi na stotine ljudi biti uništeni, i to predstavlja kršenje ljudskih prva.

U prvom zvanicnom izveštaju holandskih veštaka, objavljenom početkom meseca, navodi se da je avion oboren sredinom jula pogođen u letu "velikim brojem projektila izuzetne brzine", što ga je izlomilo na komade.

Malezijski avion se srušio 17. jula, a poginulo je 298 ljudi, među kojima su dve trećine bili Holanđani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track