PRETNJE:Desni sektor preti ukrajinskoj vladi maršem na Kijev!
Foto: AP

Ultimatum

PRETNJE:Desni sektor preti ukrajinskoj vladi maršem na Kijev!

Planeta -
Ako vlada u Kijevu ne oslobodi iz zatvora članove Desnog sektora i ne obustavi krivične postupke protiv njih, naoružani članovi te fašističke stranke preplaviće ulice Kijeva, zapretio njihov lider

KIJEV - Ukrajinska fašistička partija Desni sektor je danas zapretila da će njihovi naoružani pripadnici preplaviti ulice Kijeva ukoliko vlasti ne oslobode sve njihove članove i odustanu od njihovog krivičnog gonjenja.

Lider Desnog sektora Dmitro Jaroš i komandant dobrovoljačkog odreda te organizacije Andrej Stempicki su u saopštenju objavljenom na sajtu Desnog sektora optužili policiju da je "antiukrajinska", prenela je Raša tudej. Oni su optužili ukrajinskog ministar unutrašnjih poslova Arsena Avakova da predvodi "kriminalnu policijsku grupu marioneta Rusije i separatista".

Desni sektor je takođe osudio "nezakonita pritvaranja, hapšenja, prebijanja i oduzimanje oružja zaplenjenih tokom borbe", koja nad borcima dobrovoljačkog bataljona Desnog sektora "Azov", formiranog sa namerom da se bori protiv proruskih snaga na istoku zemlje, vrši ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ta ultranacionalistička organizacija je takođe pozvala predsednika države Petra Porošenka da smeni Avakova i njegove ljude, kao i da protiv njih pokrene istragu "zbog njihovih kriminalnih aktivnosti".

Avakov je na svom profilu na Fejsbuku osudio Jarošev "ultimatum predsedniku" i nazvao Jaroševo komandovanje - tupavim.

Kad je reč o pritvorenim članovima Desnog sektora, svi oni treba da budu pušteni na slobodu, a optužbe protiv njih povučene, istakao je Jaroš."Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni u toku 48 sati, bićemo prisiljeni da sazovemo sve naše jedinice, započnemo opštu mobilizaciju rezervnih bataljona i pokrenemo marš na Kijev, tražeći hitnu reformu Ministarstva unutrašnjih poslova. Snage Desnog sektora će marširati pod punom opremom", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track