NEOČEKIVANO: ISIL oslobodio 70 kurdske dece otete u maju
Foto: Reuters

Potvrđeno

NEOČEKIVANO: ISIL oslobodio 70 kurdske dece otete u maju

Planeta -
Zadržali su još 30-tak mališana jer su im rođaci u partijama čija je politika suprotna džihadističkoj

ALEP - Džihadisti Islamske države (IS) danas su oslobodili više od 70-toro kurdske dece školskog uzrasta koja su kidnapovana, u maju, na severu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ova organizacija sa sedištem u Velikoj Britanija navela je da su roditelji dece potvrdili da su oslobađanje deca starosti između 13 i 15 godina i da je oslobođenja grupa od 70 od ukupno 153 školske dece - većinom dečaka koje su oteli džihadisti IS 29. maja u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, prenela je agencija AFP.

Deca su oteta u području Minbedž, na putu ka njihovom rodnom gradu Ain Al -Arab posle školskih ispita u gradu Alepu - istom području koje je poslednjih nekoliko dana bilo meta vazdušnih udara međunarodne koalicije pod komandom SAD-a.

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava nisu saopštili razlog zašto su džihadisti odlučili da danas oslobode 70 talaca.

Još oko 30-toro dece nije oslobođeno, a džihadisti su naveli da ona imaju rođake u glavnim kurdskim partijama koje su suprotnog političkog stava od te džihadističke grupe.

Mesto Ain Al-Arab (Kobane) na granici između Sirije i Turske, pretežno je bilo naseljeno Kurdima koji su izbegli u većini i gde se sada vode glavni sukobi između kurdskih boraca i pripadnika IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track