NESTALNE ČLANICE: Španija izabrana u Savet bezbednosti UN, Turska otpala
Foto: AP

Promene

NESTALNE ČLANICE: Španija izabrana u Savet bezbednosti UN, Turska otpala

Planeta -
Zvanična Ankara je pod sve većim pritiskom da se više angažuje u borbi protiv džihadista ISIL u Siriji, uz samu granicu sa Turskom.

NJUJORK - Venecuela, Malezija, Angola, Novi Zeland i Španija su izabrane za nove nestalne članice Saveta bezbednosti UN od 1. januara 2015, dok isto nije uspelo Turskoj.

Ni Turska ni Španija nisu uspele da dobiju dovoljan broj glasova u prvom, kao ni u drugom krugu glasanja, ali je Španija u trećem krugu prihvaćena kao nestalna članica, dok Turska nije, prenela je agencija AP.

Turskoj je na glasanju u petak bila posvećena posebna pažnja, budući da je zvanična Ankara pod sve većim pritiskom da se više angažuje u borbi protiv džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) u Siriji, uz samu granicu sa Turskom.

U prvom krugu glasanja u Generalnoj skupštini UN, koja broji 193 članice, Venecuela je dobila 181 glas, Malezija 187, Angola 190, a Novi Zeland 145 glasova. Venecuela je, inače, pokušala da postane nestalna članica SB još 2006. godine, ali su tada SAD podrile njenu kampanju.

Savet bezbednosti ima pet stalnih članica sa pravom veta - SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku, dok se ostalih 10 članica (koje nemaju pravo veta), biraju na period od dve godine, sa zamenom po pet članica svake godine.

Pet novih članica SB će zameniti Argentinu, Australiju, Luksemburg, Južnu Koreju i Ruandu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track