NEVREME NA BALKANU: Prvi sneg pao u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj jaka oluja s kišom
Foto: Printscreen HAK

Sneg i kiša

NEVREME NA BALKANU: Prvi sneg pao u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj jaka oluja s kišom

Planeta -
Gorski Kotar se zabeleo prvi put ove godine, a sneg pada i na Sljemenu kod Zagreba; zbog olujnog nevremena bez struje delovi Banjaluke i više mesta i sela na severozapadu Republike Srpske

ZAGREB/BANJALUKA - Nevreme praćeno kišom, grmljavinom, negde i olujnim vetrom zahvatilo je danas veći deo Hrvatske, a u Gorskom kotaru, Lici i na Sljemenu kod Zagreba pada slab sneg.

Vatrogasci su u Zagrebu od jutros imali oko 150 intervencija zbog nevremena, uglavnom ispumpavanja vode. Zatvoren je i deo gradskih ulica koje su se našle pod vodom.

Problema je bilo i na području Osječko-baranjske županije, gde je vetar na momente duvao i do 110 kilometara na čas. Prema izveštajima lokalnih medija, srušena su brojna stabla, a bilo je i prekida javne rasvete. I na području Varaždina poplavljeni su pojedini putevi, ali i neki stambeni prostori.

Hrvatski auto-klub (HAK) saopštio je da u Gorskom kotaru i Lici pada slab sneg, a da su ostalom delu zemlje putevi mokri i klizavi od kiše, a povremeno duva i olujni vetar. Na delu auto-puta Zagreb-Rijeka bili su proglašeni zimski uslovi, ali su u međuvremenu ukinuti, kao i na većini puteva kroz Gorski kotar. Za saobraćaj je zatvorena deonica autoputa Zagreb-Split kod čvorova Sveti Rok i Maslenica, a predviđen je obilazak državnim putevima preko Gračaca i Zatona Obrovačkog. Meteorolozi su najavili da će posle podne doći do delimičnog razvedravanja.

Oluja i jaka kiša izazvale su nestanak struje u delovima Banjaluke i nizu sela i gradova na severozapadu Republike Srpske (Foto: Printscreen YouTube)
Oluja i jaka kiša izazvale su nestanak struje u delovima Banjaluke i nizu sela i gradova na severozapadu Republike Srpske (Foto: Printscreen YouTube)

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom i kišom, izazvalo je problem u snabdevanju električnom energijom na području Prijedora, pa je bez struje ostao veći broj sela u tom području na severozapadu Republike Srpske.

Loše vreme izazvalo je i prekide u napajanju strujom i u nekim banjalučkim naseljima, kao i u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Zbog obilnih padavina i zahlađenja, za celu BiH danas je označen žuti meteoalarm.

U Banjaluci od jutros pada jaka kiša, kratko vreme padao je i sneg, dok na planinama već ima snega. U odnosu na prethodne dane, kada je temperatura bila i do 27 stepeni Celzijusa, jutros u devet sati u Banjaluci je izmereno svega šest stepeni.

U četvrtak se od zapada do istoka Republike Srpske očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, uz slabu mestimičnu kišu i sa slabim snegom na planinama na istoku. U petak, subotu i nedelju, prema najavi meteorologa, jutra će biti hladna, posebno u višim krajevima gde se očekuju slabi do umereni mrazevi.

Preko dana prognozira se pretežno suvo vreme.(Kraj) ljk/lel/dar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track