NI TRAGA OD PODMORNICE: Šveđani povukli deo brodova iz potrage
Foto: Reuters

Potraga

NI TRAGA OD PODMORNICE: Šveđani povukli deo brodova iz potrage

Planeta -
Potraga se ne smanjuje, nego ulazi u novu fazu, kaže portparol švedske vojske

STOKHOLM - Švedska vojska povukla je deo brodova angažovanih u potrazi za stranom podmornicom u arhipelagu kod Stokholma.

Portparol vojske Erik Lagerštet izjavio je da su se neki od brodova, uključujući korvetu "HMS Visbi", vratili danas u bazu "radi održavanja" dok je potraga ušla u "delimično novu fazu", preneo je AP. Lagerštet je demantovao da je povlačenje brodova deeskalacija, navodeći da se operacija nastavlja iz vazduha, sa zemlje, kao i uz angažovanje dela pomorskih sredstava.

Švedska vojska pokrenula je u petak najveću operaciju potrage za stranom podmornicom, nakon izveštaja da su primećene "podvodne aktivnosti" u arhipelagu koji se proteže od prestonice Stokholma u Baltičko more. U potrazi 70 kilometara jugoistočno od Stokholma angažovani su ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika.

Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica, naveo je AFP. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu. Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je tu tvrdnju, navodeći da bi neidentifikovani objekat, mogao da pripada holandskoj mornarici. Holanđani su to demantovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track