NIJE BILO TAJNOG SAMITA: Putin i Obama nisu sastančili na finskom ostrvu
Foto: Printscreen Twitter

Demant iz Moskve

NIJE BILO TAJNOG SAMITA: Putin i Obama nisu sastančili na finskom ostrvu

Planeta -
MIP Rusije negira izjavu portparola MIP Finske Vese Hakinena da su se predsednici dve zemlje u junu dogovorili o sudbini Ukrajine na finskom ostrvu Boistu

MOSKVA - Ministarstvo inostranih poslova Rusije demantovao je pisanje medija da su u Finskoj održani tajni razgovori predsednika Rusije i SAD u cilju rešenja ukrajinske krize, javlja Itar-Tass.

"U vezi sa informacijom o nekakvim tajnim pregovorima između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Ukrajine održanih na finskom ostrvu Boisto, želimo da izjavimo da radni sastanak nije tamo održan", navodi se saopštenju ruskog MIP.

U saopštenju se dodaje da, iako sastanak nije bio format konsultacija između zvaničnih predstavnika dve zemlje, jedan od multilateralni kontakata (na nivou) ruskih i američkih nevladinih organizacija i akademskih društava jeste održan, navodi Itar-Tass.

Vladimir Putin i Barak Obama, Foto AP
Vladimir Putin i Barak Obama, Foto AP

"U naše ime (ruskog ministarstva) pozdravljamo namere javnih i akademskih društava da doprinesu rešavanju situacije na jugoistoku Ukrajine i da okončaju, što pre moguće, krvoproliće podstaknutih prinudnim merama vlasti iz Kijeva", saopštio je MIP u Moskvi i dodao da se "takve razmene mišljenja između ruskih i američkih nevladinih stručnjaka redovno održavaju i o drugim pitanjima, takođe".

Predsednici Rusije i SAD održali su u junu na teritoriji Finske tajni sastanak na kojem su razgovarali o Ukrajini, izjavio je sinoć portparol finskog ministarstva inostranih poslova Vesa Hakinen za agenciju AP. Hakinen je naveo je MIP Finske pomogao u organizaciji tajnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kolege Baraka Obame na ostrvu Boistu na jugu Finske, ali nije želeo da obelodani više detalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track