NIJE SRBIN: Misteriozni zarobljeni proruski borac ipak je Slovak!
Foto: Facebook

Konačno!

NIJE SRBIN: Misteriozni zarobljeni proruski borac ipak je Slovak!

Planeta -
Mihal Rohač (45) potvrdio da je Slovak i dobrovoljac, ali Slovačka još nije dobila od Ukrajine zvaničnu potvrdu o hapšenju svog državljanina; Srpski četnički pokret kaže da se nije borio sa srpskim dobrovoljcima

BRATISLAVA - Proruski borac kog je ukrajinska armija zarobila u utorak u borbama u Ilovajsku na istoku Ukrajine nije srpski doborovoljac s lažnim slovačkim pasošem kako se nagađalo, već zaista Slovak, pišu slovački listovi, za sada nezvanično, pozivajući se na izvore u slovačkom MUP-u.

"Imamo neke operativne informacije koje nas navode na to da ne možemo da isključimo da je reč o slovačkom državljaninu", kazao je za današnju Pravdu ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i dodao da će preciznije zvanične informacije dati tek kada ih Slovačka dobije od Ukrajine.

Prema fotokopiji pasoša koju je na Fejsbuku objavio savetnik ukrajinskog ministra odbrane Anton Geraščenko, u borbama u Ilovajsku zaista je zarobljen Mihal Rohač, 45-godišnji Slovak iz Žiline sa prijavljenom adresom u Banskoj Bistrici.

Njegov otac je portalu Aktualne.sk kazao da je sin boravio duže u Irskoj, a da je letos iz Slovačke otišao u Rusiju. Po podacima slovačke vojske, ne radi se o bivšem vojniku. A po podacima iz pasoša, u Ukrajinu je ušao početkom jula, na aerodromu u Kijevu, verovatno iz Rusije i uputio se kao dobrovoljac, kako je sam kazao nakon što su ga zarobili iz ubeđenja a ne kao plaćenik.

Zoran Andrejić iz srpskog četničkog pokreta, demantovao je za današnju Pravdu navode Geraščenka da se Rohač borio zajedno sa srpskim dobrovoljcima.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak čak je juče pozvao na razgovor ukrajinskog konzula u Bratislavi, ali ni ta urgencija nije pomogla da Slovačka dobije zvanično obaveštenje. "Informacija je objavljena, a zatim ni čitava 24 časa nismo u stanju da dobijemo zvaničnu potvrdu", kazao je Lajčak listu SME.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track