NIKO NE MOŽE DA JE FALSIFIKUJE: U opticaju nova zaštićena novčanica od 10 evra
Foto: Reuters

Supernovčanica

NIKO NE MOŽE DA JE FALSIFIKUJE: U opticaju nova zaštićena novčanica od 10 evra

Planeta -
Na novčanici je lik princeze Evrope iz grčke mitologije, a pored vodenog žiga i holograma, zaštiena je smaragdnim brojem čija se boja menja pri pokretu

BERLIN - Svih 18 zemalja u evrozoni od danas koristi novu novčanicu od 10 evra, saopštila je Evropska centralna banka, ocenivši da nova novčanica ima poboljšane bezbednosne karakteristike za sprečavanje falsifikovanja, javljaju agencije.

To je druga novčanica na kojoj je lik princeze Evrope iz grčke mitologije, koja je i na vodenom žigu i hologramu. Prva novčanica s tim ženskim likom je novčanica od pet evra, uvedena prošle godine.

Iv Merš iz Upravnog odbora Evropske centralne banke predstavlja novu novčanicu, Foto AP
Iv Merš iz Upravnog odbora Evropske centralne banke predstavlja novu novčanicu, Foto AP

Te dve novčanice zamenjuju prve novčanice s istim apoenima od 10 i pet evra u opticaju od uvođenja evra 2002. godine. One su deo nove serije novčanica nazvane "Evropa" koje je teško falsifikovati.

Pored vodenog žiga i holograma, dodatnu meru bezbednosti predstavlja smaragdni broj koji svetli jedino kada se novčanica pomera od gore na dole. Boja tog broja menja se pri pokretu, od smaragdno zelene do tamno plave. Ženski lik je veoma diskretan i vidljiv takođe samo pri pomeranju novčanice.

Novčanica, koja je od danas u opticaju u bankama, automatima i u prodavnicama, biće trajnija jer je obložena tananim zaštitnim slojem.

Novčanica je iz specijalno zaštićene serije, Foto Reuters
Novčanica je iz specijalno zaštićene serije, Foto Reuters

Na novoj novčanici je lik princeze Evrope prema kojoj je stari kontinent dobio ime. Princezu je, prema grčkoj mitologiji, oteo Zevs i pretvorio je u bika.

"Shvatili smo da je lik važan faktor na novčanicama jer je ljudi tako lakše prepoznaju. Lik princeze Evrope je namerno izabran jer ima jasnu asocijaciju na naš kontinent i unosi notu humanosti novčanici", izjavio je berlinski dizajner novčanice, čije ime nije navedeno. Dizajner je koristio vazu izloženu u pariskom muzeju Luvr na kojoj je princeza. Vaza, otkrivena na jugu Italije, datira iz 360. godine pre nove ere. Prema njegovim rečima, izabran je zajednički lik kako bi se izbegle svađe u zemaljama EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track