NOV EMBARGO: EU proširuje listu sankcija Rusiji
Foto: Reuters

Sastanak u Briselu

NOV EMBARGO: EU proširuje listu sankcija Rusiji

Planeta -
Evropska unija se saglasila da ubrza nametanje širih sankcija i razmotri primenu oštrijih mera nakon što je iznad istoka Ukrajine oboren malezijski avion

BRISEL - Ministri inostranih poslova EU danas će proširiti listu ruskih državljana i entiteta kojima će biti uvedene sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Oni će razgovarati o setu restriktivnih mera, javio je Itar-Tass.

Evropska unija se saglasila da ubrza nametanje širih sankcija i razmotri primenu oštrijih mera nakon što je iznad istoka Ukrajine oboren malezijski avion, javio je AFP.

Ministsri spoljnih poslova su o tome postigli dogovor u utorak, a saopštili da nisu doneli odluku o jačanju sankcija Rusiji.

Ketrin Ešton, Foto AP
Ketrin Ešton, Foto AP

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je EU odlučila da ubrza pripreme ciljanih mera dogovorenih na prošlonedeljnom samitu.

Kaznene mere će, prema njenim rečima, biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.

Ešton je najavila da će EU danas predstaviti predloge za dalje delovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track