NOVA KRIZA: Zbog ebole, terorista i Ukrajine puca Vol strit

Dramatično upozorenje analitičara iz SAD

NOVA KRIZA: Zbog ebole, terorista i Ukrajine puca Vol strit

Planeta -
Lorens Makdonald, koji je dve godine pre početka svetskog kolapsa 2008. predvideo šta će se dogoditi, tvrdi da ga aktuelno stanje globalne ekonomije podseća baš na taj period

NJUJORK - Dramatična dešavanja u svetu izazvana pretnjama i jačanjem ekstremista Islamske države (IS) na Bliskom istoku, širenjem smrtonosnog virusa ebole s teritorije Afrike na ostatak sveta i još nerešeno pitanje Ukrajine, mogla bi svet da uvedu u novu ekonomsku krizu.To za Jutarnji list tvrdi jedan od vodećih američkih analitičara tržišta Lorens Makdonald, koji je dve godine pre kraha njujorške berze na Vol stritu 2008. predvideo da će ona doživeti najveći istorijski gubitak. Sad kaže da ga situacija u svetu veoma podseća na 2007, kad se u vazduhu osećalo da kriza dolazi.

Strepe od najgoreg... Njujorška berza
Strepe od najgoreg... Njujorška berza

Spor rast- Američki i svetski investitori gužvaju se u SAD jer je globalna ekonomija usporena, posebno u Evropi. Tržište obveznicama danima je bilo izrazito uplašeno. To je delimično povezano s anemijom, koja je glavno obeležje evropske ekonomije, ali i globalnim pretnjama kao što su ebola, Islamska država (IS) i nepredvidiva situacija u Rusiji i Ukrajini - rekao je Makdonald i naglasio da, iako se ponekad čini da nema pravila, globalni događaji i te kako imaju uticaj na Vol strit.

- Strah od ebole znatno je usporio prometni sistem jer se naslućuje da bi panika od mogućeg širenja zaraze mogla da smanji intenzitet vazdušnog saobraćaja. Na tržištu se to već oseća. Teroristi IS su još veći problem jer, osim što se svetom širi strah od terorizma, njihovo delovanje izaziva pometnju na tržištu nafte. S obzirom na to da se zna da su im dostupne velike rezerve tog energenta, oni ga po barelu prodaju za svega 30 dolara. To se dešava u situaciji kad cena nafte ionako pada - istakao je analitičar i dodao da u korist krize govori i loša situacija u Japanu i usporavanje u Kini.- To nije dobra vest za SAD, koje uveliko zavise od stranih ulaganja. Jak dolar sigurno će ugroziti deo stranih investicija jer sve u Americi poskupljuje, što nikako nije dobro - upozorio je Makdonald. Prema njegovim rečima, SAD muče i unutrašnji problemi.Propuštene prilike- Kad je 2007. nešto moglo da se učini, to je propušteno jer se strahovalo da će se naneti šteta nacionalnoj ekonomiji. Sad se događa isto. Opsednuti smo strahom da će se ugroziti ekonomija uoči predsedničkih izbora 2018, pa se kamate drže na nuli već pet godina. Sve stvari koje su buknule 2007. opet su tu. Stvara se veoma opasna situacija - dodao je on.

Makdonald tvrdiNEMAČKA PRED RECESIJOMLorens Makdonald ističe da situaciju u svetu u velikoj meri kvari evropska ekonomija.- Grčka usporava oporavak Evrope, a neočekivana, ali očigledna recesija Nemačke i spuštanje prognoza MMF za tu najveću privredu evrozone duboko su zabrinuli ulagače, posebno one velike. Oni će pritiskati evropsko finansijsko tržište i tražiti odgovore na ključna pitanja o očekivanom rastu - naglasio je Lorens Makdonald.

ČinjeniceNAJVEĆE EKONOMSKE PROPASTI U ISTORIJI- Velika ekonomska kriza ili Velika depresija je globalni ekonomski krah koji je počeo 1928. i trajao do 1939. Počela je u SAD padom berze 29. oktobra 1929, na dan poznat kao Crni utorak, a rezultovala je padom autputa, dramatičnim rastom nezaposlenosti i akutnom deflacijom. Velika depresija je po razornom uticaju na društvo SAD odmah na drugom mestu iza Građanskog rata.- Finansijska kriza od 2007. označava krizu bankarstva, koja je počela u rano leto 2007. krizom tržišta nekretnina u SAD. Ta kriza izražava se u globalnim gubicima i stečajima firmi iz finansijskog sektora, a od kraja 2008. i velikog broja stečaja u realnoj privredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track