NOVE SANKCIJE: Rosnjeft, Transnjeft i Gapromnjeft na crnoj listi EU
Foto: Reuters

Stradale naftne kompanije

NOVE SANKCIJE: Rosnjeft, Transnjeft i Gapromnjeft na crnoj listi EU

Planeta -
Embargo pogađa naftaše, dok je gasni sektor pošteđen - Gasprom, najveći svetski proizvođač gasa, zasad je pošteđen; Sankcije stupaju na snagu u ponoć

BRISEL - Vodeći ruski proizvođaci nafte i operateri naftovoda, kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft stavljene su danas na evropsku "crnu listu" sankcionisanih ruskih državnih kompanija kojima je zabranjeno prikupljanje i pozajmljivanje kapitala na evropskim tržištima, izjavio je danas jedan neimenovani evropski diplomata.

Prema tvrdnjama tog izvora, evropski veto na pozajmljivanje novca za ruske kompanije odnosiće se na firme sa obrtom od preko bilion rublji (26,95 milijardi dolara), od čega polovina prihoda potiče od prodaje ili transporta nafte, prenosi Rojters.

Evropskim sankcijama, međutim, nije pogođen i ruski gasni sektor, niti najveći svetski proizvođač gasa, ruska kompanija Gasprom.

Pomenute sankcije će, prema rečima tog diplomate, stupiti na snagu po njihovom objavljivanju u zvaničnom službenom glasniku Evropske unije, koji bi trebalo da izađe u ponoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track