NOVI PREDSEDNIK TURSKE: Erdogan pobedio na izborima sa 52 odsto glasova
Foto: AP

Slavio dosadašnji premijer

NOVI PREDSEDNIK TURSKE: Erdogan pobedio na izborima sa 52 odsto glasova

Planeta -
Njegov glavni protivnik Ekmeledin Ihsanoglu je dobio 38,8 odsto, a kurdski kandidat Selahatin Demirtas 9,1 odsto glasova

ANKARA - Rezultati posle prebrojanih 99 odsto glasova pokazali su da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan pobedio na nedeljnim predsedničkim izborima sa osvojenih 52,1 odsto glasova u prvom krugu, javili su turski tv kanali.

Njegov glavni protivnik Ekmeledin Ihsanoglu je dobio 38,8 odsto, a kurdski kandidat Selahatin Demirtas 9,1 odsto glasova.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na prvim neposrednim predsedničkim izborima u Turskoj, koja će mu obezbediti na ostane na kormilu države najmanje pet godina.

"Zahvaljujem se svima koji su glasali za to da postanem 12. predsednik Turske republike", izjavio je Erdogan u pobedničkom govoru održanom na balkonu sedišta svoje Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari, prenela je agencija AP.

"Danas na izborima nije pobedio Erdogan, nego narodna volja i demokratija", rekao je novi predsednik u prvom govoru.

"Zaključujemo jednu eru i krećemo prema novoj, eri pomirenja u društvu", izjavio je Erdogan pred više hiljada pristalica u Ankari.

Erdogan, koji je odslužio tri premijerska mandata, moraće posle pobede na predsedničkim izborima da odstupi sa pozicije premijera i imenuje svoju zamenu.

Na osnovu preliminarnih rezultati posle više od 99 odsto izbrojanih glasova, Redžep Tajip Erdogan je u prvom krugu pobedio na danas održanim prvim predsedničkim izborima u Turskoj, objavio je na konferenciji za novinare predsednik turske Visoke izborne komisije (YSK) Sadi Guven.

Glavni kandidat opozicije na ovim izborima Ekmeledin Ihsanoglu je čestitao premijeru Erdoganu na izbornoj pobedi, prenosi Rojters.

"Čestitam gospodinu premijeru i želim mu uspeh", rekao je Ihsanoglu u kratkoj izjavi za novinare u Istanbulu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja