NUŽDA ZAKON MENJA: Kurdski teroristi pomažu Amerikancima u ratu protiv Islamske države
Foto: Reuters

Neobičan savez

NUŽDA ZAKON MENJA: Kurdski teroristi pomažu Amerikancima u ratu protiv Islamske države

Planeta -
Vašington drži Radničku partiju Kurdistana već 30 godina na listi terorističkih organizaicja, ali sada smatra da je pretnja od ISIL tako velika da vredi sklopiti savez i sa ljudima koje smatra teroristima

VAŠINGTON/BAGDAD - Rat protiv džihadista Islamske države u Iraku (ISIL) doveo je do neočekivanog saveza iz interesa između SAD i organizacije koju Amerikanci 30 godina tretiraju kao terorističku: reč je o Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

PKK, organozacija koja se bori za interse Kurda u Turskoj, bila je na američkoj crnoj listi zbog potkopavanja interesa Turske. Međutim, Vašington sada smatra da je pretnja koju predstavljaju koljači ISIL po vojnoj i finansijskoj moći veća od one koju predstavlja Al Kaida, pa je sklopio savez sa ljudima koje smatra teroristima.

PKK je objavila da je imala presudnu ulogu u nastojanjima da se zaustave napredovanja ISIL, pišu portali.

"Taj rat trajaće dok ne uništimo Islamsku državu" kazao je Rojhat, borac PKK koji je posle ranjavanja na bolničkom lečenju u Erbilu, glavnom gradu kurdske oblasti u Iraku, prenose portali.

Međutim, uključivanje PKK u sukob sa ISIL ima posledice ne samo po suprostavljene kurdske frakcije, koje nisu zaustavile napredovanje džihadista, nego i za Tursku, koja je PKK odavno stavila van zakona, a i za međunarodnu zajednicu, u kojoj ta stranka lobira za uklanjanje etikete terorističke organizacije.

Za Tursku je PKK teroristička organizacija. Turske snage bezbednosti su tokom devedesetih godina prošlog veka bukvalno čistile sela za koja se verovalo da kriju simpatizere PKK. Isterali su desetine hiljada Kurda; mnogi od njih izbegli su u Irak, uglavnom u grad Makmur, danas jedan od kurdskih logora za obuku. Turska je uhapsila vođu PKK Abdulaha Odžalana i doživotno ga utamničila.

Međutim, s druge strane, ISIL ozbiljno ugrožava Tursku - džihadisti drže više desetina turskih talaca.

Oružana sestrinska organizacija Radničke partije Kurdistana, Jedinice narodne odbrane (YPG), osvojila je područje na severoistoku Sirije i uspešno odbija napade ubica ISIL, koji su na dobrom delu Sirije proglasili kalifat. Kad su džihadisti isterali pešmerge (kurdska milicija) sa severozapada Iraka, borci YPG bili su ti koji su došli iz Sirije i pomogli da se evakuišu hiljade jazida, zarobljene u planinama.

"Radnička stranka Kurdistana je za nas herojska", kaže 26-ogodišnji Husein, jedan od stotina jazida koji su sada na vojnoj obuci u logorima YPG u Siriji.

Komandanti PKK kažu da su svoje snage poslali i u gradove kao što su Kirkuk i Džalavla, ali neće da kažu koliko ljudi su poslali. Oni kažu da je glavno oružje ISIL-ovih ubica - sejanje straha i da ta organizacija nije tako moćna kao što se veruje.

Zvanična Turska vrlo je svesna delovanja boraca Radničke partije Kurdistana u Iraku, all kao da ne strahuje od otcepljenja delova svoje zemlje gde su Kurdi većina.

"Paradoksno je to što se čini da je organizacija koju je EU proglasila terorističkom igrala tako značajnu ulogu", kazao je u Ankari diplomata koji je želeo da ostane anoiman. On smatra da je malo verovatno da će se način na koji EU tretira PKK promeniti bez turskog pristanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track