OBAMA: Imam plan za uništenje ISIL i ne treba mi odobrenje Kongresa!
Foto: Reuters

Prelomio

OBAMA: Imam plan za uništenje ISIL i ne treba mi odobrenje Kongresa!

Planeta -
Predsednik SAD obratiće se naciji i predstaviti plan za borbu protiv džihadista večeras, baš uoči 13. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama poručio je liderima Kongresa da ima ovlašćenja neophodna za preduzimanje akcije sa ciljem uništenja ekstremističke organizacije Islamska država, koja deluje u Iraku i Siriji.

Obama je ovom izjavom nagovestio da Bela kuća neće tražiti od Kongresa da glasa da bi se odobrio njegov plan, smatra Rojters.

"Predsednik je rekao liderima da ima ovlašćenja potrebna da se preduzme akcija protiv Islamske države u Iraku i Siriji u skladu sa misijom koju će izneti u obraćanju naciji", saopštila je Bela kuća i dodala da je Obama istakao da veruje da je "nacija jača i napori efikasniji kada predsednik i Kongres zajednički rade na borbi protiv pretnje po nacionalnu bezbednost, kao što je Islamska država".

Barak Obama na sastanku s kongresnim liderima, Foto AP
Barak Obama na sastanku s kongresnim liderima, Foto AP

Prethodno su agencije javile da je Obama zatražio od kongresnih lidera podršku za sveobuhvatno i potencijalno dugotrajnu vojnu kampanju sa ciljem da se poraze ekstremisti u Iraku i Siriji na sastanku uoči javnog obraćanja naciji u kojem će izneti plan za borbu protiv ekstremističke organizacije ISIL.

Očekuje se da će se Obama založiti za vazdušne udare šireg obima u Iraku, a moguće i u Siriji, kao i pružanje veće podrške snagama u obe zemlje. Američki predsednik očekuje istu posvećenost od saveznika u Evropi i na Bliskom istoku.

"Predsednik veruje da je ovo prioritet nacionalne bezbednosti. Govoriće o rizicima sa kojima se suočavaju SAD i strategiji suprotstavljanja tim rizicima, kao i o uništenju Islamske države", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Obama će se naciji obratiti u 21 sat po lokalnom vremenu, što je njegovo retko javno obraćanje u udarnom terminu. U tom televizijskom obraćanju, Obama će pokušati da ublaži kritike da je sporo odreagovao na napredovanje ekstremista u Siriji i Iraku, navela je agencija AFP.

Obama će govor održati dan uoči 13 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine.

Američka javnost, sudeći prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sve više podržava ograničenu intervenciju i u Siriji. Prema anketi Vašington posta i Ej-Bi-Si njuza (ABC News), devet od 10 ispitanika je navelo da smatra Islamsku državu ozbiljnom pretnjom.

Predsednik SAD je pre tri dana u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) rekao da SAD ne raspolažu informacijama o nekoj neposrednoj pretnji ISIL po SAD, ali da je ipak ova teroristička organizacija privukla u svoje redove i neke ljude iz zapadnih zemalja, koji bi mogli neometano da uđu u SAD, što bi moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju. On je tada isključio mogućnost slanja kopnenih američkih trupa u borbu u Iraku i Siriji, naglasivši da "ovo neće biti ekvivalent ratu u Iraku", već nešto slično antiterorističkim kampanjama "u kakvima smo konstantno angažovani u poslednjih pet, šest, sedam godina".

"Bićemo deo jedne međunarodne koalicije, sprovodeći vazdušne napade kao podršku aktivnostima iračkih i kurdskih trupa na terenu", naglasio je Obama.

"Sistematski ćemo degradirati njihovu sposobnost, smanjivati teritorije koje drže i konačno ćemo ih poraziti", rekao je Obama, misleći na ISIL.

U intervjuu Obama nije precizirao da li će odobriti vazdušne napade i u Siriji.

"Strategija i za Irak i za Siriju je da ćemo goniti pripadnike Islamske države i njihovu imovinu gde god da se nalaze", kazao je on i naglasio da će SAD biti potrebna i saradnja sunitskih arapskih zemalja regiona, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan, UAE i Tursku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track