Obama pozvao Izrael da odmah proglasi prekid vatre u Gazi

Mir pre svega

Obama pozvao Izrael da odmah proglasi prekid vatre u Gazi

Planeta -
Bela kuća je saopštila da je Obama jasno rekao da je strateški imperativ da se odmah uspostavi bezuslovni humanitarni prekid vatre koji će odmah okončati sukobe i dovesti do trajnog prekida neprijateljstava

VAŠINGTON,- Predsednik SAD Barak Obama večeras je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da treba hitno uvesti bezuslovni prekid vatre u Gazi i da je to "strateški imperativ", saopštila je Bela kuća.

Sukobi u Pojasu Gaze nastavljaju se danas uprkos najave palestinskog radikalnog pokreta Hamas da uvodi primirje poslednjeg dana Ramazana. Izrael i Hamas se uzajamno optužuju za nastavak sukoba. Pošto su rakete noćas ispaljene iz Gaze, Izrael je nastavio svoje napade na Gazu iz vazduha, sa kopna i sa mora.

Bela kuća je saopštila da je Obama jasno rekao da je "strateški imperativ da se odmah uspostavi bezuslovni humanitarni prekid vatre koji će odmah okončati sukobe i dovesti do trajnog prekida neprijateljstava". Netanjahu je izjavio u intervjuu za CNN da Hamas krši sopstveni prekid vatre i nastavlja da ispaljuje rakete na Izrael koji će učiniti sve da brani svoj narod.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da taj pokret čeka zvaničan odgovor od neprijatelja (Izraela), što podrazumeva da će nastaviti da otvara vatru dok Izrael ne prekine svoje operacije. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je ponovo večeras pozvao da se humanitarno primirje produži za 24 časa.

Takvo primirje poštovano je 12 sati juče. Ukupno 1.031 Palestinac poginuo je od početka izraelske ofanzive na Gazu 8. jula. Poginula su i 43 iraelska vojnika i dva civila kao i jedan tajlandski radnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track